Laddar

Polisen varnar: ”Måste vara extremt försiktig”

Här är bedragarnas knep – kan länsa ditt konto.

delningar

Polisen varnar för ökad grad av bedrägerier med virtuella valutor. Det senaste året har bedrägerierna ökat rejält – och bedragarnas fula knep kan leda till att de tömmer ditt konto, rapporterar Aftonbladet.

– Man luras in i en falsk verklighet. Ofta märker personen inte att den är lurad på flera månader eftersom man tror att man låter pengarna växa. Men när man ska plocka ut så går inte det, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter till tidningen.

Bedragarna ringer oftast från utländska nummer och erbjuder privatpersoner att investera i en virtuell valuta, ofta Bitcoin eller Onecoin. Det kan kosta tiotusentals kronor åt gången, där bedragarna övertalar offren med att det är en god investering – och att pengarna snabbt kommer att ”växa”.

Nu varnar polisen svenskar som vill investera i virtuella valutor – och rekommenderar att man tar en titt på Finansinspektionens varningslista. Både i Sverige och Norge har flera personer fått sina konton länsade när de har gett bedragarna sina kontouppgifter.

– Man måste vara extremt försiktig med virtuella valutor. Finansinspektionen har en lista över vilka som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster, säger Lotta Mauritzson till Aftonbladet.

Relaterade artiklar