Laddar

Polisen välkomnar övervakningskameror i Trelleborg

Det kan komma att bli övervakningskameror på en del platser i Trelleborg. Något som polisen tacksamt skulle ta emot. "Ur en brottsbekämpande synvinkel så är det helt klart positivt", säger Katarina Aspegren på Trelleborgspolisen.

delningar

Efter problemen med hot och våld från ungdomsgäng på Trelleborgs bibliotek och på Gasverket, har kommunen öppnat för att nya åtgärder. Bland annat diskuteras det att anställa fältassistenter och sätta upp övervakningskameror på några platser i Trelleborg.

Från polisens sida välkomnar man förslagen.

– Det viktiga är att man arbetar förebyggande och får bukt med problemen. Det går så klart att sätta in väktare och ordningsvakter vid de platser som är mest drabbade, men långsiktigt löser det inga problem. I stället flyttas problemen till nya platser. En mer långsiktig lösning är att se till att ha mer vuxna personer ute i staden. Det behövs vuxna som rör sig i samma områden och som kan prata med ungdomarna och finnas där, säger Katarina Aspegren på Trelleborgspolisen.

Hur ser ni på att införa kameraövervakning på vissa platser? – Min personliga uppfattning är att kameraövervakning är ett bra komplement. För vår del så skulle vi kunna dra nytta av det. Skulle vi exempelvis kunna få film på skadegörelsen på centralstationen, så hade det varit lättare för oss att arbeta. Dagens kameror ger dessutom väldigt bra bilder. För bara några år sedan så hjälpte kamerorna knappt, men i dag får vi mycket extra information från dem.

Men att sätta upp kameror är dyrt, och polisen är försiktigt optimistisk kring om det faktiskt kommer att bli några kameror i Trelleborg.

– Det kommer så klart med en stor kostnad och sedan gäller det att få till alla tillstånd, säger hon och fortsätter.

– Ur en brottsbekämpande synvinkel så är det helt klart positivt. Jag har jobbat länge i Malmö och där betyder kamerorna mycket för vårt arbete. De hjälper oss att få bilder från olika händelser, men framför allt så förebygger det brott. Om du riskerar att bli fångad på film så tror jag att färre också begår brotten. Samtidigt tycker jag att det är tråkigt att vi kommit till en punkt där människor vill ha kameror för att känna sig trygga.

Relaterade artiklar