Laddar

Polisen om stölderna från återvinningen: ”Allvarliga miljöbrott”

Polisen i Trellborg har problem med rumänska medborgare som stjäl på återvinningscentraler. "Det innebär dels skadegörelse när de tar sig in gång på gång, men sedan är det väldigt miljöfarligt", säger utredare Magnus Nilsson.

delningar

Polisen har under de senaste månaderna haft stora problem med stöld av saker från bland annat återvinningscentraler och skrot hemma hos privatpersoner. Enligt polisen rör det om förövare som känner att de kan ta saker från återvinningen eftersom de ändå inte används. Men det är något som skapar stora problem för samhället.

– Det största problemet är på återvinningscentralerna dit de kommer under natten. Det innebär dels skadegörelse när de tar sig in gång på gång genom att klippa upp staketen. Men sedan är det väldigt miljöfarligt, säger utredare Magnus Nilsson och utvecklar.

Till exempel bilbatterier lämnas in för att det ska kunnas ta tillvara på ett miljösäkert sätt. Men när de stjäls så vill tjuvarna få tag i blyet i batterierna. När de är gjort slängs dem utan någon som helst miljövänlig hantering. Det är väldigt skadligt för naturen, som kan innebär allvarliga miljöbrott.

Problemet har ökat markant, men vad det beror på är svårt att svara på enligt Nilsson.

– Vi ser framför allt att vi har ett stort problem med rumänska medborgare. Väldigt många av de som anmäls eller häktas för sådana brott kommer har ett rumänskt medborgarskap. Tidigare har vi haft problem från många av östländerna men nu har det koncentrerats markant. Jag vet inte vad de beror på.

Tidigare har Trelleborgspolisen haft problem med hot på återvinningscentraler. Hoten har minskat i och med att mesta delen av skrotstölderna sker under natten.

Relaterade artiklar