Polisen går ut med varning: "Sprid tipsen"

Genrefoto: Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Går ut med en varning på sociala medier. "Många drabbade är 90-talister".

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Fler personer står nu emot telefonbedragarna. Därför testar bedragarna nya knep. Det varnar nu polisen för på sin Facebooksida.

"De kan utge sig för att vara mäklare vid fastighetsförsäljningar, poliser eller vara leverantör av betaltjänst. Många drabbade är 90-talister", skriver polisen, signerad Anna NBC, i inlägget.

Om du blir kontaktad av någon logga inte in på ditt bank-id och lämna inte ut pin- eller svarskoder från din bankdosa på uppmaning. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var därför alltid skeptisk när någon okänd ringer för att inte råka illa ut, skriver polisen på sin hemsida.

Om du blir misstänksam – lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer som du vet stämmer. Bedragare använder sig av en tjänst som gör att numret kan se ut att komma från en myndighet eller kontakter du har sparade på din telefon, enligt polisen.

"Sprid tipsen om hur du kan skydda dig!", skriver polisen avslutningsvis i inlägget.

FAKTA

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar