Polisen: "Drabbar många människor i vardagen"

"Det skapar oro och otrygghet för den enskilde medborgaren", säger polischefen.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Polismyndigheten har vidtagit flera åtgärder i bekämpningen av internationella organiserade brottsnätverk, skriver man i ett pressmeddelande. De inresta multikriminella brottsnätverken står för en stor del av tillgreppsbrottsligheten i Sverige genom att begå brott som bostadsinbrott, stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg, transporterat gods, butiksstölder och bränsle.

– Denna brottslighet drabbar många människor i vardagen, och skapar oro och otrygghet för den enskilde medborgaren. Brottsligheten orsakar också kostnader för vanliga medborgare och för samhället i sin helhet, säger Ann-Marie Orler, chef för Internationella enheten på Noa.

För ett år sedan gav regeringen Polismyndigheten uppdraget att bekämpa den organiserade brottsligheten, samt att tillsammans med Tullverket och Kustbevakningen utveckla sin samverkan på området. Även Åklagarmyndigheten och Migrationsverket har deltagit i arbete.

Under 2018 har polisen inhämtat internationell erfarenhet från Finland och i höstas utökade man samarbetet med Rumänien.

– Internationell samverkan är en framgångsfaktor för oss i brottsbekämpningen av internationella brottsnätverk. Denna samverkan finns såväl på långsiktig strategisk nivå och i det direkta operativa arbetet, säger Ann-Marie Orler.

Polismyndigheten har lämnat in en utförlig delrapport till regeringen med flera åtgärder som man har vidtagit.

"Åtgärder genomförs inom såväl underrättelsearbete som informationsspridning och kunskapshöjande åtgärder för att underlätta för myndigheterna att använda de rättsliga verktyg som finns för att bekämpa brottsligheten. Under hösten 2018 genomfördes insats Hermes för att i den operativa verksamheten pröva de förslag till åtgärder och arbetsmetoder som tagits fram i arbetet med regeringsuppdraget", skriver polisen i rapporten.

I rapporten berättar man att Insats Hermes som har bidragit till både flera erfarenheter och lärdomar.

"Samverkan mellan uppdragsmyndigheterna är särskilt intressant för framtiden och något myndigheterna kommer att bygga vidare på. Profilering och selektering kan vara ett effektivt verktyg i brottsbekämpningen. Under insatsen har polisen tagit stora kliv framåt med selektering av passagerartrafiken till sjöss. Svårigheten är att med högt tempo få operativ kraft vid gränspassagerna", skriver polisen.

Det kommande året kommer myndigheterna att fortsätta utveckla samverkan med varandra och med andra myndigheter och aktörer, skriver Polismyndigheten.

"Därtill identifierar uppdragsmyndigheterna lagförslag för att förbättra bekämpningen av brottsnätverk. Uppdragsmyndigheterna kommer också att fatta beslut om åtgärder som ska genomföras och därefter kommer tiden att ägnas åt att införa, följa upp och förbättra åtgärderna efterhand", står det i rapporten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar