Laddar

Pode glödhet som TFF:s kreatör: ”Vill spela som Barcelona”

Marcus Pode trivs med livet i Trelleborgs FF. Laget producerar mål och är med i toppen av Superettan. Mycket kan man tacka lagets kreatör och assistkung. "Det är klart att jag vill spela i Allsvenskan igen" säger Marcus Pode.

delningar

TFF är hetare än på många år. Laget ligger inför bortamatchen mot GAIS på fjärde plats i Superettan. Men det är inte tabellpositionen de flesta talar om, utan det bländande anfallsspelet.

Trelleborgs FF har gjort 21 mål på 10 matcher och vid tre tillfällen har man gjort fyra mål eller fler. En del i förklaringen är Salif Camaras Jönssons målskytte, ett annat är Marcus Podes passningsfot. I 4-1 segern mot Öster låg Pode bakom tre av målen.

Framgången i anfallsspelet menar han ligger i friheten på planen.

– Vi har mycket kvalité i hela laget. Vi är alla medvetna om att vi har många spelare som kan göra mål. Punktmarkerar motståndarna en finns det andra som får ytor, då blir det ofta mål ändå.

Vad har du själv för bidragande roll i framgången? – Jag är passningsskicklig och har ett bra avslut. Min roll är att vara en kedja mellan anfallare och mittfält. Där har jag fått lite friare roll som passar mig utmärkt.

 

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Trelleborgs FF har fortfarande från flera håll ett rykte om att spela rykte om att spela tråkig fotboll. Under vårsäsongen 2017 har dock rubrikerna om ”Tjongavallen” bytts ut till rubriker om drömmål och tiki-taka fotboll.

Även om bilden av TFF som lag håller på att förändras i allmänhetens ögon, menar Pode att det var länge sedan som Trelleborg spelade en tråkig fotboll

Jag tycker att den bilden av TFF som ”tjongafotboll” länge har varit felaktig. När jag var i Trelleborg senast under Tom (Prahl reds. anm) så tyckte jag att vi spelade en bra fotboll redan då. Vi hade redan då många bollskickliga spelare, säger Marcus Pode och fortsätter.

– Nu spelar vi en väldigt rolig fotboll. Vi vill vara lite tiki-taka som Barcelona. Vi vill spela en typ av fotboll med ett passningsspel där vi hittar smarta lösningar. Ser man på spelarmaterialet så har vi i dag kreativa spelare och kan spela en roligare fotboll. Tråkfotbollen tvättade vi bort för länge sedan.

 

Marcus Pode under tiden i Örebro SK. Foto: Bildbyrån

Marcus Pode är en av lagets mest rutinerade spelare med erfarenheter från både Allsvenskan och danska Superligan. Trots sina 31 år drömmer han om att komma tillbaka till toppfotbollen – helst med TFF.

– Jag vet att klubben inte har ett uttalat mål om Allsvenskan redan i år. Samtidigt har jag egna mål och jag tycker vi har en tillräckligt bra trupp för att slåss där uppe. Vi hör hemma i toppen, det är inget jag sticker under stolen med. Det är klart att man vill spela i Allsvenskan igen. Sedan får vi se hur långt det räcker i år.

Kan du tänka dig att flytta för att spela i Allsvenskan? – Kommer det en konkret fråga får jag titta på det då. Jag och familjen flyttade hem för ett och ett halvt år sedan. Mitt fokus är just nu helt och håller på Trelleborg.

Fortsätter kreatören Pode att leverera i Trelleborgs FF är det ingen omöjlighet att han snart står på en Allsvensk fotbollsplan igen, till och med i den i den blåvita tröjan.

 

Relaterade artiklar