Laddar

Personalbrist stoppar öppning av palliativa vårdplatser: ”Frustrerade och upprörda”

De palliativa vårdplatserna ser inte ut att öppna i Trelleborg det närmsta taget. Anledningen är att regionen har svårt att hitta personal.

delningar

Diskussionen om avsaknaden av den palliativa vårdavdelningen på Trelleborgs lasarett väcker starka känslor. Under veckans möte i regionfullmäktige tog Kristdemokraternas Per Einarsson upp frågan.

Bakgrunden är att Region Skåne haft som mål att öppna de palliativa vårdplatserna i Trelleborg igen. Under hösten 2017 öppnades två palliativa platser i anslutning till en annan vårdavdelning på sjukhuset. Men när avdelningen tappade personal försvann även de platserna.

Einarsson sa i talarstolen att den palliativa vården behövs i Trelleborg, både för den som är sjuk och för de anhörigas skull.

– Vad säger ni till dem som behöver åka till Malmö för att vara med sina anhöriga? Vi behöver den här vården nära. Den kräver mer.

Men för att kunna öppna avdelningen måste man ha personal, och det är just rekryteringen som är svår.

– Kryh har haft svårigheter att rekrytera, det var också därför verksamheten valde att stänga tillfälligt från början. Nu är det närsjukvården i Trelleborg som har svårigheter att rekrytera sjuksköterskor till avdelningen. På grund av det och en ansträngd vårdplatssituation, så har man fått skjuta på framtidens vårdavdelning. Det finns helt enkelt ingen personal och nu har också enhetschefen valt att sluta, sa Socialdemokraternas Maria Nyman Stjärnskog från talarstolen och fortsatte.

– Vi vet att våra sjukhuschefer i Trelleborg, både vad det gäller närsjukvården, palliativ vård och ASIH jobbar intensivt med att försöka lösa det här. Men vi kan inte äventyra patientsäkerheten, och därför erbjuds patienterna i dag vård i Malmö.

 

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Beskedet i Regionfullmäktige har fått Socialdemokraterna i Trelleborg att rasa. I ett inlägg på Facebook riktar de lokala politikerna kritik mot kollegorna i regionen.

”Vi socialdemokrater i Trelleborg har under lång tid drivit hårda interna påtryckningar mot våra förtroendevalda i regionen. Den senaste tiden började vi äntligen känna att våra påtryckningar gav frukt och vi fick positiv information som gjorde oss hoppfulla. Men informationen som vi nu får från våra förtroendevalda i Regionen gör oss medlemmar minst sagt frustrerade och upprörda” skriver man i inlägget.

Från Trelleborgs sida kommer man nu att sätta mer press på politikerna i regionen för att få till en förändring.

”Enligt regionens tjänstemän så har man enormt svårt att hitta ny personal. Detta är oacceptabelt! Trelleborg har ett fantastiskt lasarett som i årtionden haft personal som varit stolta över sin arbetsplats.

Vi kommer därför fortsätta sätta press på det tjänstemannastyre som idag finns i regionen och som driver ett borgerligt ledarskap genom att fortsätta göra regionala besparingar på bland annat personal och Trelleborgs lasaretts bekostnad”