Parkeringsvakten: Så slipper du betala din p-bot

. - Foto: Matilda Larsson

Stress och okunskap är vanliga förklaringar till parkeringsböter, enligt parkeringsvakten Lisa Holm Ljusberg.

delningar

Har du fått en parkeringsbot under förra året? Då är du inte ensam. Nästan 1,5 miljoner p-böter utfärdades under 2017.

Det kan vara väldigt frustrerande som bilist att komma ut till sin bil och upptäcka den gula lappen på vindrutan. Tidningen Metro har därför pratat med Lisa Holm Ljusberg, som arbetar som parkeringsvakt, för att ta reda på varför det är så vanligt att få parkeringsböter.

Hon menar att stress och okunskap är två vanliga förklaringar till parkeringsböter, men upplever att betalningsmoralen samtidigt är hög hos bilisterna.

Lisa Holm Ljusberg tipsar också om hur man bäst undviker att bli lappad.

– Det bästa tipset jag kan ge är att vara ute i god tid så man slipper stressa. Då hinner man läsa vad det faktiskt står på skyltarna, man slipper chansa och hinner parkera en bit ifrån om det behövs. Om man känner sig osäker kan man alltid fråga oss, säger hon till Metro.

Som vi tidigare har rapporterat, finns det också flera tips att kolla upp om du har fått en böter som du anser är felaktig. Stefan Wahlberg är chefredaktör på Dagens Juridik och menar att det kan vara värt att bestrida en bot.

Fem tips från Stefan Wahlberg:

1. Håll reda på skillnaden mellan en privat kontrollavgift och en kommunal felparkeringsavgift. Den rättsliga processen ser olika ut.

2. Mät avstånd. Skyltar måste sitta på en viss höjd för att de ska gälla.

3. Är det rätt skyltat? Om en eller flera skyltar fattas så är din p-bot inte giltig.

4. I en domstol ska du använda tekniska argument. Att använda känslomässiga argument ger sällan någon framgång.

5. Om du misstänker att du står på en plats där du kan få en felaktig p-bot ska du fotografera innan. Det duger bra med en bild tagen från till telefon.

FAKTA

Fakta om att bestrida parkeringsböter:

Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning, kan du bestrida eller överklaga. Det gör du skriftligen till polisen.

Tänk på att du måste betala felparkeringsavgiften, även om du tänker bestrida eller överklaga. Du får tillbaka avgiften om ditt bestridande godkänns.

Du kan ansöka om rättelse endast när parkeringsanmärkningen innehåller uppenbara fel, till exempel om fordonsfabrikatet är fel. För att göra en rättelse tar du med dig parkeringsanmärkningen till en polisstation.

Det är Transportstyrelsen som sköter administrationen av parkeringsanmärkningar som är utfärdade på kommunens mark. Transportstyrelsen sköter inte administrationen åt privata parkeringsbolag.

Källa: Polisen.se

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar