Laddar

Oklart vem som ska betala ringvägen: ”Kasta inte våra pengar i sjön”

Trelleborgs kommunfullmäktige sa under måndagskvällen ja till et nytt planprogram för ringvägen. Något som skapade ilska hos några av partierna. "Det är inte bara dumt, det strider mot fullmäktiges tidigare beslut" sa Miljöpartiets Emil Samnegård.

delningar

I november beslutade kommunfullmäktige efter en lång debatt hur ringvägen skulle dras. Under januaris kommunfullmäktige skulle politikerna ta ställning till om man skulle påbörja planprogrammet för den östliga infarten och ringvägen. Föga förvånande vann ja-sidan med rösterna 46-5.

I stället blev det en debatt om de ekonomiska frågorna och huruvida Trelleborgs skattebetalare ska behöva stå för notan.

Miljöpartiets Emil Samnegård riktade skarp kritik mot flera partier eftersom man fortfarande inte har stöd av Trafikverket för att skapa en ringväg.

– När vi beslutade om ringvägen så hade vi en att-sats om att verkställandet av ringvägen skulle ske i nära samverkan med Trafikverket. Att starta en planprogram utan samverkan med Trafikverket är inte bara dumt. Det strider mot fullmäktiges tidigare beslut.

Samnegård lyfte även problematiken att Trafikverket vill se att man i första hand bygger nytt och optimerar existerande infrastruktur innan man bygger nytt.

– Det finns pengar i Trafikverkets skattekista. Det finns inga pengar för att bygga nytt, men mycket för att bygga om. Vi kan verkligen inte räkna med ett enda öre från Trafikverket. Jag bli faktiskt arg när vi pratar om att vi kan behöva lägga Trelleborgarnas skattepengar på det här projektet. Snälla, kasta inte våra pengar i sjön.

Även Moderaternas Mikael Rubin sa att han är orolig över ekonomin i projektet.

– För att kunna förverkliga ringvägen måste vi titta över hur ekonomin i det här projektet ser ut.  Vi kan inte låna till hela det här projektet, vi måste på något sätt ha en egen insats. När man ser på den ekonomiska kalkylen av konsulterna så går inte det här i hop. Vi måste omedelbart ta fram en ekonomisk plan för att kunna få fram pengar till det här. Min uppfattning är att vi behöver få in en halv miljard för att kunna genomföra det här, oavsett om vi vill ha en östlig eller en västlig ringväg.

Socialdemokraternas Torbjörn Karlsson menade att planprogrammet är viktigt för att kunna föra en bättre dialog med Trafikverket, och på så sätt få dem att vilja investera i en ringväg.

– Vi socialdemokrater ser det här materialet som ett dialogverktyg i samtal med berörda myndigheter. Jag är övertygad om att vi kan öka trycket i samtalen med olika myndigheter, sa Torbjörn Karlsson som inte kunde svara på hur stor del som trelleborgarna själva kan komma att få betala.

– Vi är i ett stadium där vi inte vet om skattebetalarna behöver gå in om inte pengarna från exploateringen av gamla hamnområdet skulle räcka till. Vi måste titta på de olika kostnaderna som är representerade. Vi måste få klart för oss om det är de här kostnaderna som kommer att gälla.

Torbjörn Karlsson menar dock att Trelleborg i framtiden kommer att tjäna på projektet.

– PwC visade mig den preliminära samhällsekonomisk analysen. Den visar vilka intäkter vi får tack vare exploateringen. Det är helheten vi ska titta på. Den samhällsekonomiska analysen visar på ett plus för staden. Det ska vi givetvis ha i åtanke.

Debatten lär fortsätta. 

Relaterade artiklar