Laddar

Nya strider om ringvägen: ”Helt onödig”

Bråket om den föreslagna ringvägen blir allt mer komplicerat. En majoritet vill se en östlig infart. Men Söderslättspartiet får med sig Trafikverket i sin önskan om en västlig.

delningar

Ringvägens dragning skapar känslor i Trelleborgs politiska korridorer. På ena sidan står majoriteten av partierna som vill se byggandet av den östra infarten. På andra sidan står Söderslättspartiet som nu fått stöd av Trafikverket i sin åsikt om att den östra infarten är onödig.

Under kommunstyrelsens möte beslutades det om att frågan skulle skickas vidare till kommunfullmäktige.

– Det var egentligen inte så mycket diskussion i den frågan utan det är upp till kommunfullmäktige att besluta vilken dragning man väljer att genomföra, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S).

Desto hårdare ord var det dock på fredagens pressträff där Söderslättspartiets Bertil Larsson menar att planerna på en östlig infart måste stoppas.

– Vi anser att Ringvägen ska ske i samråd med Trafikverket. Men nu har Trafikverket meddelat att de inte anser att den behövs. Då vore det oansvarigt att gå vidare med ett projekt som kommer kosta väldigt mycket pengar för Trelleborg. Det skulle innebära att kommunen skulle ta pengar från kärnverksamheterna för att genomföra den här onödiga satsningen, sa Bertil Larsson.

Men majoriteten av partierna är tydliga med att man vill fortsätta med planen med en östlig infart. Där utvärderar man snarare de tre alternativen.

– Från vår sida tror vi att den nya dragningen löser väldigt mycket av trafiksituationen i Trelleborg. Vi kommer att ha fortsatta samtal med Trafikverket för att tala vidare om varför vi anser att det är viktigt för Trelleborg att göra den här satsningen. Vi måste ha dem med oss. De påstår att det fungerar bra i dag, men vi delar inte den uppfattningen, säger Torbjörn Karlsson.

En av de ömma punkterna i frågan rör utvecklingen av Sjöstaden. Torbjörn Karlsson menar att den tunga trafiken förbi de planerade området skulle vara dåligt för utvecklingen.

– Jag tror det blir svårt att skapa en attraktiv sjöstad med en västlig infart med tung trafik.

Det slutgiltiga beslutet kommer att ske på kommunfullmäktige den 25 september.