Laddar

Nya förslaget: Så länge kan du tvingas jobba

Nytt förslag presenterades under onsdagen: "Pensionen ska fördelas på fler år än tidigare"

15 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under onsdagen lämnade Pensionsmyndigheten sitt förslag på regeringsuppdraget hur den så kallade riktåldern för pension ska beräknas. Den föreslagna metoden innebär att pensionsåldern anpassas till att vi lever längre. 

Om förslaget införs innebär det att en snittperson som arbetar från 23 år till riktåldern att pensionen blir 70-80 procent av slutåldern vid den högre pensionsåldern som riktåldern innebär. För dagens 35-åringar pekar beräkningarna på att en prognostiserad riktålder blir 70 år. 

– Vi lever längre vilket innebär att pensionen ska fördelas på fler år än tidigare. En riktålder som följer medellivslängden bidrar till att förhållandet mellan den förväntade tiden i arbete respektive pension kan hamna på samma nivå som när det nya pensionssystemet beslutades 1994. Vid riktåldern får det typfall, som brukar användas för att utvärdera effekter av regelförändringar av den allmänna pensionen, cirka 56 procent av slutlönen, och med tjänstepension får typfallet 70-80 procent av slutlönen, säger Ole Settergren, Analyschef på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande. 

I lagtexten föreslår Pensionsmyndigheten att riktåldern för personer födda 1958-1960 bestäms till 66 år och 57 år för personer födda 1961-1963. För personer födda 1964 och framåt föreslår Pensionsmyndigheten att riktålder fastställs enligt beräkningsmodellen. 

Så länge kan du tvingas jobba enligt förslaget: 

Foto: Skärmdump/Pensionsmyndigheten.

Relaterade artiklar