Laddar

NY RAPPORT: Så många terrorresenärer är tillbaka i Skåne

Enligt en rapport som publicerades under onsdagen har flera terrorresenärer återvänt till Skåne.

delningar

Rapporten som är framtagen av tre forskare på Försvarshögskolan publicerades under onsdagen.

– För första gången har vi exakta uppgifter, inte uppskattningar, över den här gruppen. Vi vet var individerna kommer ifrån, hur gamla de är och hur stor andel som är män, kvinnor och minderåriga. Vi har satt det i ett bredare kontext hur terrorismen utvecklats i Sverige, säger Magnus Ranstorp forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan i ett pressmeddelande.

Från Sverige totalt har runt 300 personer rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak mellan 2012 och 2016, av dessa har 106 personer återvänt.

För Skåne är det 25-30 personer som har åkt, och av dessa är det 10 personer som nu är tillbaka.

De tre forskarna ser sannolikheten som liten att dessa återvändare tänker begå terroristangrepp mot svenska mål.”Få av återvändarna har för avsikt att begå terroristdåd i Sverige eller Europa. Deras fokus ligger primärt på konflikten i Syrien och Irak”, heter det i studien.

Enligt rapporten var rekryteringen starkast under 2013, då 98 förstagångsresenärer gav sig av. Antalet trappade sedan ner och 2016 var antalet förstagångsresenärer 5 personer.

Den generella könsfördelningen bland personer som ansluter sig till de islamistiska grupperna är 76 procent män 24 procent kvinnor.

De flesta kommer från de Svenska storstadsregionerna och över 70 procent från ett så kallat särskilt utsatt område. En tredjedel av alla resenärer är födda i Sverige och 75 procent är svenska medborgare

”Det finns en risk att några av de återvändande som anslutit sig till terrorgrupper utomlands har för avsikt att, eller kan bli övertalad begå attacker i Sverige och andra länder utanför konfliktområdena, och åtminstone två svenska återvändare var involverade i de senaste Paris- och Brysselattackerna.” står det i rapporten (översättning av redaktionen).