Laddar

Ny app ska revolutionera E-sporten

När prispengarna ökar inom E-sporten ställs det också högre krav på utövarna. Nu lanserar Luis da Silva en ny app tillsammans med barndomsvännen Kyan Tahmasebi. Målet är att sprida tanken om att god hälsa är den bästa förutsättningen för bättre gaming.

delningar

E-sporten växer så det knakar. Men resten av samhället hänger inte riktigt med i sportens framfart. När spelandet ökar så ökar även skadorna. Dock finns det i dag väldigt lite hjälp för dem som skadar sig i samband med gaming.

Ett faktum som trelleborgaren och entreprenören Luis da Silva och fysioterapeuten Kyan Tahmasebi från Malmö, vill råda bot på. Tillsammans med företaget Twiik lanserar de konceptet LvL Up, som ska göra gamers till atleter.

– Det finns väldigt lite forskning som handlar om skadorna inom E-sporten. Fysioterapeuter har länge sett ner på E-sport. De som har vänt sig till oss kommer oftast med felaktiga diagnoser eller för att de har fått rådet att de ska sluta spela. Det går att hitta ett sätt där det är hållbart, säger Kyan Tahmasebi.

Appen kommer bestå av tre olika delar: träning, utbildning och hjälpmedel som gör att du blir bättre som gamer.

 

Dreamhack är en av väldens största tävlingar inom e-sport Foto: Petter Arvidson

Hur vältränade är e-sportare i dag? – Tyvärr är de inte så vältränade, men de blir det mer och mer. Kunskapen håller på att bubbla fram, men det är fortfarande i sin vagga. Vi i Norden är bra på det, men åker du till Östeuropa eller Kina så har de dålig koll.

Men eftersom sporten växer och därmed även prispengarna, tror killarna att fler kommer att satsa mer på träning i framtiden. Det är där appen har potential att hjälpa många.

– Ju fler som vill vara med och slåss om prispengarna desto större konkurrens blir det. Alla spelare måste utvecklas. Det är lite som golfen. Innan var det tjocka medelåldersmän som spelade. I pauserna rökte de och drack öl. Nu är det elitidrottsmän och kvinnor som tävlar. Jag tror vi kommer att se samma utveckling inom e-sporten. Det behövs träning för att kunna vara konkurrenskraftig.

Intresset för appen är stort och flera stora namn inom E-sporten är med i projektet. Killarna tror på succé för sin nya kunskapsbas.

– Jag tror jättemycket på det här. Skadorna kring e-sporten är påväg att bli ett samhällsproblem. Vi vill bygga en kunskapsbas med spelare och fysioterapeuter som kan utveckla spelandet i rätt riktning‚ säger Luis da Silva och fortsätter.

– Det går inte som fysioterapeut att säga ”du måste sluta spela”. Det är inte så som samhället ser ut idag.  Ungdomar kommer att spela ändå. Vi skulle aldrig be en fotbollspelare att lägga av med sin sport innan vi har gjort vårt bästa med att läka skadan. Varför ska vi då göra det med E-sporten?

LvL Up släpps under februari månad.