Laddar

Nu tar semlorna över Trelleborgs konditorier

Nu är semmelsäsongen här. Det innebär att Trelleborgs bagare får jobba på högvarv. ”Vi gör 200 till 250 stycken varje dag” säger Stefan Ferm på Billings konditori.

delningar

Vintern bjuder inte bara på kalla vindar i Trelleborg. På stadens caféer innebär vintermånaderna även säsong för semlor. I år är det tacosemlan som har nått rubrikerna i tidningarna. Men på Billings konditori på Algatan väljer man att inte experimentera. Här är det den traditionella semlan som gäller.

– Semlan är bäst i original, så är det bara. Vill andra sedan göra det på nya sätt så varsågoda. Vi kör traditionellt här, säger bagaren Stefan Ferm.

Vad är det som är så speciellt med just semlan? – Jag vet inte vad som är speciellt egentligen. De är bara så himla goda. Har du en bra bulle, en bra fyllning och en bra grädde så är det svårslaget. Det är lite av ett hantverk att klara av alla tre delar, säger han med ett leende.

Hur många semlor tror ni kommer göra i år? – Oj, jag vet inte hur många det blir totalt. Men man kan väl räkna på en 200 till 250 om dagen. Sedan börjar det väl avta i början av mars. Så det kommer att bli en del.

Det är främst kring fettisdagen som trelleborgarna vallfärdar till semlorna. Även om han gjorde de första semlorna under annandag jul så är han noggrann med att det ska vara säsongsbundet.

– Jag gillar att semlorna kommer en viss period per år. Då längtar man efter dem och sedan kan man äta tills man storknar. Sedan får man vänta igen, säger Stefan Ferm.

Så du kommer inte baka några semlor i juli? – Haha nej, det vägrar jag, säger han med skratt.