Laddar

Nu släpps årets bok från Gamla Trelleborg: ”Årets höjdpunkt”

Under måndagen samlades medlemmar från föreningen Gamla Trelleborg för att packa och skicka iväg årets årsbok. "Det här är den roligaste dagen på hela året" säger packledaren Jan Ingmar Nilsson.

delningar

Dagen då föreningen Gamla Trelleborg packar och skickar i väg sin årsbok, är ett av Trelleborgs allra säkraste vårtecken. Under måndagsmorgonen packades cirka 4 500 böcker på mindre än två timmar.

–  Vi har varit ungefär 60 stycken och alla är här frivilligt. Alla vill hjälpa till och tycker det är så roligt. Alla som är här är positiva och har ett leende på läpparna. Det är årets höjdpunkt för alla oss i föreningen, säger packledaren Jan Ingmar Nilsson innan de sista böckerna körs iväg.

 

Redan under måndagen kommer böckerna att skickas ut till medlemmarna. Det är tydligt att boksläppet är väldigt populärt varje år.

– Jag tycker det är så roligt att lämna ut böckerna. När man knackar på hos medlemmarna, så tror många först att man vill sälja någonting. Men när de förstår att man är där för att lämna årets bok från föreningen Gamla Trelleborg, då byts minerna ut. Då är alla jätteglada, säger Rickard Eitrem som har varit med och skrivit artiklar i boken.

Årets bok samlar berättelser från olika delar av Trelleborgs historia. Till exempel kan man läsa historien om Apotek Svea, om livet som barn på 50 och 60-talet, och om historiska motorlopp i Beddinge med 15 000 åskådare.

– Det finns väldigt många intressanta historier i årets bok. En personlig favorit är berättelsen om Nell Walden. En kvinna som efter skoltiden i Trelleborg flyttade till Tyskland och blev konstnär. Det är en berättelse som jag själv inte hört tidigare, men jag fastnade väldigt mycket för den och hennes livsöde, säger Jan Mårtensson som är med i föreningens redaktion.

 

Trots över 60 år på nacken är föreningen lika engagerad som alltid. Det finns inga planer på att sluta med succéboken. I stället satsar man på fler medlemmar och fler exemplar.

– Vi ser att intresset ständigt ökar för boken och vår förening. I dag har internet gjort att världen blivit gränslös. Men det gör också att det som är nära oss blir ännu viktigare. Därmed tror att jag intresset kommer bli ännu större de kommande åren, även när de kommer till yngre generationer, säger Ingrid Wall som är ordförande i Gamla Trelleborg.