Laddar

Nomineringen till Trelleborgsgalan drogs tillbaka: ”Försöker tysta oss”

De ansvariga bakom gruppen Rädda vårt sjukhus nominerades till ett pris på Trelleborgsgalan. Veckan innan priset skulle delas ut togs det tillbaka. Ett sätt att tysta ner kritiker, menar gruppen. Helt odramatiskt eftersom de inte uppfyllde kriterierna, menar beslutsfattarna.

delningar

Facebookgruppen Rädda vårt sjukhus var nominerade till Årets Tillgänglighetspris på Trelleborgsgalan. Men under torsdagen försvann nomineringen. Något som skapat stor irritation.

– Den 13 oktober fick jag ett telefonsamtal från tjänstemän på kommunen. De sa att vi blivit nominerade till Tillgänglighetspriset. Vi blev såklart jätteglada i gruppen eftersom vi har arbetat väldigt hårt för de här frågorna. I går ringde återigen en tjänsteman som berättade att de tagit bort vår nominering, säger Inga-Lill Högfeldt på Rädda vårt sjukhus och fortsätter.

– Jag blev väldigt ledsen. Vi är tio till femton personer som engagerar oss mycket och ställer upp på fritiden. Nomineringen kändes väldigt uppmuntrande men nu blir det ingenting. Vi kommer att fortsätta att kämpa. Vi har fått en ännu större glöd av det här.

Från Kommunstyrelsens sida menar man att händelsen är väldigt odramatisk. När politikerna skulle se över de nominerade fanns en kandidat som inte klarade kriterierna för priset.

– Det här priset utfärdas för andra året i rad. Kriterierna är att man ska ha gjort något speciellt för personer som har funktionsnedsättning. Det kan vara en exempelvis vara en privatperson, ett företag eller en fastighetsägare. Sjukhusgruppen sysslar inte men den här typen av frågor, de kan därmed inte få den här typen av pris. Det hela är väldigt enkelt egentligen, säger Kommunstyrelsen ordförande Torbjörn Karlsson (S).

Varför kom beskedet så sent? – Vem som helst får lov att nominera kandidater i priset. Men det har uppenbarligen missats från en del håll om kriterierna för priset. När vi sedan hade tre finalister hade vi två som var nominerade baserat på kriterierna. Rädda vårt sjukhus kämpar för sin sak, men det har inget med Tillgänglighetspriset att göra.

Inga-Lill Högfeldt menar dock att det är ett politiskt spel bakom beslutet. Gruppen har varit väldigt kritisk till de styrande politikerna på både kommunal och regionsnivå där Socialdemokraterna styr.

– Jag tror de försöker tysta oss eftersom vi har ofta varit öppet kritiska mot dem, säger Inga-Lill Högfeldt.

Att det skulle ligga några politiska motiv bakom valet avfärdar Torbjörn Karlsson helt.

– De har inte varit kritiska mot Kvartetten, vi sköter Trelleborgspolitiken. Det är Region Skåne som sköter lasaretten. Jag är kommunalråd i Trelleborg och har ingenting med lasarettet att göra. De har helt fel i sitt påstående. Det här beslutet har ingenting med deras kritik att göra.