Laddar

Myndighetens uppmaning till tusentals par: Ansök i tid

Intyg krävs – annars blir bröllopet inte av.

delningar

Hälften av alla som gifter sig i Sverige gör det under sommaren.

Det är viktigt att tänka på är att ansöka om så kallad hindersprövning före bröllopet. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Maj är den månad då flest par ansöker om hindersprövning enligt statistik – förra året var det mer än 8 000 par. Därför uppmanar nu Skatteverket alla som ska gifta sig i sommar att ansöka i tid.

Handläggningstiden för hindersprövning är en till två veckor. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

Hinder för äktenskap är exempelvis om någon av parterna redan är gift med någon annan eller är under 18 år. Parterna får heller inte vara för nära släkt med varandra.

– Om någon av parterna inte är folkbokförd i Sverige finns särskilda regler. Då måste ansökan om hindersprövning göras personligen på ett av Skatteverkets servicekontor, och parterna måste ta med sig intyg från landet där man är folkbokförd, berättar Agneta Carlquist.

Den som vill byta till makes eller makas efternamn i samband med en vigsel kan ansöka om detta samtidigt, då handläggs namnändringen i samband med att vigseln registreras. Ett sådant namnbyte är också avgiftsfritt.

Totalt ansökte 53 200 par om hindersprövning förra året.

Relaterade artiklar