Myndigheten vill storsatsa – då kan 500 personer anställas

Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör. Foto: Tullverket.

"Vi räcker inte till, vi behöver bli fler", skriver generaldirektören Charlotte Svensson.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under fredagen överlämnade Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, myndighetens budgetunderlag till regeringen.

Tullverket begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022 för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.

– Vi är knappt 2 000 medarbetare. Jämför det med Polismyndighetens nästan 30 000. Till och med polisen pratar om att vi borde ha större resurser och befogenheter. Det är inte så konstigt, för om vi får chansen att göra mer av det vi redan gör, blir arbetet ute på gatan för både polis, sociala myndigheter och den svenska vårdapparaten väsentligt mindre, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör på Tullverket.

Tullverkets utmaning är att myndigheten på samma gång står mitt uppe i ett omfattande digitaliseringsarbete som kommer att pågå under flera år framöver. Samtidigt måste man fortsätta att öka antalet tullkontroller.

Tullverket hittar stora mängder narkotika. I synnerhet kokain och heroin har i dag en "lysande marknad tack vare goda skördar i andra delar av världen", skriver Tullverket.

Dessa droger skickas outspädda till Sverige. Det innebär att mängden narkotika på gatan i många fall är tre gånger så stor som själva beslagen. Och de som skor sig på narkotikahandeln är den organiserade brottsligheten.  

– Vi gör stora beslag. Under 2018 beslagtog vi nästan 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och tiotusentals ecstasytabletter, säger Charlotte Svensson. Om vi var fler kunde vi göra ännu större samhällsnytta.

Tullverket hittar och beslagtar även vapen. Allt från skjutvapen, knivar och knogjärn till ammunition, tårgas och elpistoler. Tänkvärt är att de vapen som inte hittas istället används av kriminella nätverk eller okunniga ungdomar i utsatta områden.

– Det budskap vi vill skicka till regeringen är att de ska tänka på hur det skulle kunna vara om vi var fler. Tänk vad mer vi hade kunnat göra. Tänk vad vi hade kunnat förhindra från att komma ut på Sveriges gator eller in i våra hem. Tänk hur vi hade kunnat avlasta polisen, sociala myndigheter och vårdapparaten från alla de tragiska efterverkningar som varor vi inte lyckas beslagta nu leder till, säger Charlotte Svensson.

– Vi gör ju allt som står i vår makt för att utföra vårt uppdrag. För att bidra till ett tryggt och säkert samhälle. Men vi räcker inte till, vi behöver bli fler. Därför har vi lämnat över vårt budgetunderlag till regeringen och begärt resurser för att kunna rekrytera 500 medarbetare till.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar