Möte mellan ungdomar och arbetsliv ger chans till jobb

Återkommande industrinatt är ett populärt initiativ.

delningar

Ikväll är det dags för årets upplaga av Industrinatten, ett initiativ där ett trettiotal industriföretag i södra Skåne ger ungdomar möjlighet att se och uppleva olika arbetsplatser som ger jobb. I Trelleborg har ett hundratal elever från årskurs 9 och gymnasiet anmält sig.

– Eftersom de flesta elever går i årskurs 9 och står inför sitt gymnasieval så är det intressant för dem att komma ut på olika arbetsplatser och få möta olika yrkesgrupper för att få höra hur deras väg har varit till sitt yrkesval, säger Cecilia Wennersten, samordnare Skola Arbetsliv.

För ungdomar som står inför olika studie- och yrkesval är Industrinatten ofta den första kontakten de får med en arbetsmarknad som idag innefattar en stor bredd av olika yrkesroller och branscher. Ungdomarna får under kvällen besöka arbetsplatser, prata med representanter från industrin och ställa frågor till olika medarbetare. Företagen själva får möjligheten att lyfta fram det de gör, och visa på vägar till jobb hos dem.

I Trelleborg är det fyra företag som välkomnar ungdomarna ikväll: Protega, Trelleborgs Hamn, TreMek och Metso.

Helen Klittbo, VD och ägare till Protega.

Helen Klittbo är VD och ägare till Protega, ett företag som tillverkar brandförebyggande och brandskadereducerande produkter, och de är med för andra året i rad. De vill visa ungdomarna att det finns en framtid inom industrin och att det händer mycket, varför satsningar behöver göras.

– Vi är en smart industri som alltid jobbar med förbättringar och ställer krav på våra anställda att de ska hjälpa till och förbättra produktionen. En produktion idag är inte ett löpande band, utan som anställd kan och ska man vara med och påverka. Jag kan också säga att kvällen är ett kul sätt för våra medarbetare att få visa upp sig. Vi har två busslaster med ungdomar som kommer ikväll och alla har putsat och fejat. Alla medarbetare är ju så stolta över att få visa upp sin arbetsplats.

Vad hoppas ni på sikt få ut av kvällen?

– Vi hoppas att det blir fler ungdomar som söker sig till industri- och industriteknikutbildningar och som vill jobba inom industrin. Idag saknar vi bra utbildat industrifolk.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar