Laddar

Miljöpartiet: ”Vi måste satsa på barnen”

I den sista delen av Prata Politik tar Miljöpartiets Emil Samnegård upp varför Trelleborg måste satsa på barnen och varför han inte är helt nöjd med samarbetet i Kvartetten.

delningar

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Miljöpartiet är del 7 av 7. 

Miljöpartiet har länge sammankopplats med klimatfrågor som flygskatt och nej till kärnkraft. Men på lokal nivå vill Miljöpartiets Emil Samnegård inte bara lyfta frågan om en hållbar miljö utan också om hållbara människor. Därför kommer en av de viktigaste valfrågorna inför 2018 bli barnen i Trelleborg.

– Om vi satsar på att bygga en bra stad för barnen, så blir det en bra stad för alla. Barnperspektivet i politiken är viktigt när vi planerar för framtiden. Därför vill vi fortsätta att satsa pengar på skola och förskola. Samtidigt vill vi satsa på att bygga minst en temalekplats i kommunen.

Andra viktiga frågor inför valet kommer att bli jämställdheten och satsningar på fler cykelbanor.

– Vi måste fortsätta arbeta med jämställdhet och delaktighet. Det är ett underbetyg att Trelleborg bara har män som sitter i kommunpolitikens viktigaste beslutsorgan, kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi måste få in fler kvinnor på centrala poster.

– En tredje sak som vi vill satsa på är fler gång och cykelvägar i Trelleborg. Där är det viktigt att vi inte bara satsar på Trelleborg stad utan på hela kommunen.

Tror du att väljarna kopplar Miljöpartiet till barnfrågor och jämställdhet? – Vi är så klart starkast sammankopplade med miljöfrågorna. Men vi är ett parti som vill se till helheten. Vi vill lämna över Trelleborg till nästa generation med goda förutsättningar. Barnens välmående och utbildning är enormt viktigt. Det rör sig inte bara om en hållbar miljö utan också hållbara människor. Det innebär jämställdhet, en rik fritid och att alla ska kunna vara delaktiga i de politiska beslut.

I dag sitter Miljöpartiet med i den styrande kvartetten tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Söderslättspartiet. När vi ber Emil Samnegård att betygsätta samarbetet så menar han att det finns ett parti som försämrar chanserna att styra tillsammans.

– Man måste konstatera att de interna konflikterna i Söderslättspartiet har ställt till det. När vi har en situation där styret lägger fram förslag, till exempel en resepolicy som tar ansvar för miljö och klimat, och det inte vinner, då är det ett misslyckande. Den skulden ligger hos Söderslättspartiet i och med att de har konflikter som splittrat deras parti.

– Det gör att Kvartettens majoritetsstyre har blivit ett minoritetsstyre. Det skapar ett svagt parlamentariskt läge. Så mitt betyg blir inte högt. Det handlar om att vi gick in i majoritet men nu är i minoritet som förlorar vissa frågor.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med efter valet 2018? – Framför allt kan vi konstatera att dörren till Sverigedemokraterna är för evigt stängd, låst och igenbommad. Vi kommer aldrig sätta oss i ett styre som behöver stöd av SD. Vi hoppas att vi hittar ett styre som är stabilt. Om det krävs att Miljöpartiet är med för att få majoritet så är vi öppna för att samtala med alla partier förutom SD, säger Emil Samnegård och fortsätter.

– När man tittar på de senaste besluten i fullmäktige känns det dock som att Moderaterna närmat sig SD och gått längre från politiken vi står för. Bland annat sänker vi målet för ekologisk mat eftersom de och liberalerna, röstar med SD i den frågan. Det gör mig mer tveksam till att kunna samarbete med Moderaterna.

Samtidigt är Miljöpartiet ett av partierna som riskerar att åka ur kommunfullmäktige efter den nya treprocentspärren. Samnegård är dock optimistisk inför valet.

– Vi har i dag två mandat, jag tror det är rimligt att vi har kvar två mandat eller kanske till och med tre efter valet. Men jag kommer inte stirra mig blind på några opinionsmätningar. För oss gäller det att göra en bra valrörelse och se till att vi kan driva en hållbar politik även nästa mandatperiod.

Relaterade artiklar