Laddar

Miljonsatsning på Trelleborgs sjukhus: ”Innebär förbättrad service”

Region Skåne ska storsatsa på sjukhusen. Men den största satsningen av alla går till sjukhuset i Trelleborg. "Sjukvården i Trelleborg behöver ett lyft" säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon.

delningar

”Det är viktigt att vi gör satsningar på Skånes mindre sjukhus”. Det var budskapet när ledningen för De Rödgröna i Region Skåne presenterade sin miljonsatsning för Trelleborgs lasarett, under måndagen.

Totalt kommer Region Skåne att satsa 14 miljoner kronor via två reformer. Den största skillnaden är att lasarettets kvällsmottagning nu utökar öppettiderna. Den nya kvälls- och helgmottagningen kommer att vara öppen på vardagar mellan klockan 17.00–22.00 och på helger mellan klockan 10.00–22.00. I dag är den endast öppen på helger mellan kl. 10.00–15.00.

– En kvälls- och helgmottagning är en stor satsning på Trelleborg. Man blir sjuk även på kvällar och helger. Då måste vården finnas där för dig som patient. Vi bedömer att det innebär en förbättrad service för trelleborgarna, säger Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande.

Vårdcentralen är tänkt att ta emot de flesta primärvårds ärendena, det vill säga de som inte kräver att patienten måste läggas in på sjukhus. Mottagningen kommer att ligga på samma plats som helgmottagningen ligger i dag. Förhoppningen är att den förbättrade mottagningen ska avlasta personalen på sjukhuset.

– Kan vi ha en vårdcentral med utökade arbetstider så skapar vi en avlastning för sjukhuspersonalen. Samtidigt gör vi fler långsiktiga satsningar som kommer innebära att vi kommer avbelasta sjukvården i framtiden. Vi satsar just nu väldigt brett för att förbättra både för patienter och de som arbetar, säger Yvonne Augustin, regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnd SUND.

Samtidigt blir det en satsning på fler vårdplatser för de som kommer in med ambulans under nattetid. Det rör sig om främst äldre multisjuka personer menar Fritzon.

– Det handlar allra främst om äldre kroniskt sjuka patienter. Det finns många äldre som kan behövas läggas in på sjukhus några dagar. Då känner vi att de inte ska behöva åka till Malmö när de blir sjuka. De ska ha rätten att vara så nära sin ordinarie bostad som möjligt, säger Henrik Fritzon.

Region Skåne meddelar att man även kommer att tillsätta en sjukhuschef för lasarettet. I dag sitter chefen i Lund har inte nära kontakt med de som arbetar på sjukhuset. Genom att ha en chef på plats hoppas man öka tryggheten för de anställda.

– Vi har lyssnat på personalen och kommit fram till att vi behöver sjukhuschefer framöver. Jag hoppas mycket på detta, jag tror det kommer bli bra och att personalen kommer uppskatta det, säger Yvonne Austin.

Relaterade artiklar