Laddar

Mikael kan förlora sitt hem på grund av ringvägen: ”De har gjort allt fel”

Ringvägen riskerar att gå rakt genom Mikael Malmqvist hus. Nu väntar en lång osäkerhet på om han tvingas flytta eller kan bo kvar. Huset kan också tappar mycket i värde. "Jag tycker inte att det är det bästa beslutet som politikerna tagit" säger Mikael Malmqvist.

delningar

Under kommunfullmäktige i måndags togs det historiska beslutet om dragningen av Trelleborgs ringväg och den östra hamninfarten. Men för några trelleborgare var beslutet långt ifrån en jubelfest, eftersom de riskerar att förlora sina hem. En av dem är Mikael Malmqvist på Östra Förstadsgatan. Den nya infarten riskerar att gå genom hans hus, eller i bästa fall precis bakom.

– Jag tycker inte att det är det bästa beslutet som politikerna tagit. Vi bor precis vid sidan av dragningen och vi vet inte hur många hus de kommer ta. Det är inte bara vi som drabbas utan stora delar av Öster kommer förstöras. Bland annat vårt fina grönområde, säger Mikael Malmqvist

Han är märkbart besviken, men menar att han skulle vara mot ringvägen även om han personligen inte skulle drabbas.

– Det är klart att det är personligt för mig, men jag tycker det har gjort allt på fel sätt. De har snöat in sig så mycket på den östra infarten. Man kunde gjort på helt andra sätt, och de har inte ens gått igenom alla förslagen, säger han och fortsätter.

– De har gjort ringvägen och östra infarten som ett paket. Jag kan tycka ringvägen är okej men inte hamninfarten från öster. Det bästa alternativet hade i min mening varit en västlig infart, men de alternativet har de knappt redovisat. Det är att vilseleda invånarna. Det är ändå vi trelleborgare som ska betala för det här.

 

Mörkgröna linjen visar dragningen förbi Mikaels hus. Han hus är den röd pricken på kartan.

Han säger att han inte tror att dragningen kommer att bli av, eftersom Trafikverket inte har med en ringväg i sina planer. Men ovissheten skadar honom ekonomiskt och han sätts i lite av en gisslansituation med huset.

– Just nu vet man inte om man ska lägga några pengar på huset. Vi kanske inte får ha det kvar. De säger att infarten ska vara klar 2026, och det är ju nio år dit. Det finns några här som har renoveringsbehov, men ska man verkligen våga göra investeringen, säger Mikael Malmqvist som menar att det skulle bli svårt att sälja huset.

– Jag kan ju inte gå till en mäklare i dag och säga att jag vill sälja. Vem skulle vilja köpa det med den här ovissheten? Enda alternativet är att sälja till kommunen.

Vad har du fått för information om inköpspris från kommunen? – Det jag har hört är marknadspriset plus 25 procent. Jag vet inte hur de räknar, men rent logiskt känns det som att marknadspriset är lägre nu än dagen innan beslutet. Det borde påverka och då förlorar vi pengar jämfört med att kunna sälja.

För Mikael Malmqvist och hans grannar ser det ut att bli en väldigt lång väntan på ett besked om man kommer tvingas flytta från sina hem eller inte.

– Vi har bott här i nio år och några av grannarna betydligt längre. Det är klart det blir svårt att bara flytta. De har pratat om att vi kan få en strandpaviljong som ersättning. Men det känns inte så mycket värt just nu.

Relaterade artiklar