Laddar

Marathonloppet görs om: ”Alla ska kunna delta”

Sydkusten Marathon är loppet som firas med lättöl och sill. På söndag är det dags igen. Men årets upplaga har hittat inspiration från Dubai.

delningar

Ett marathon innebär för många att springa 42,2 kilometer. Men när Fredrik Davidsson som arrangerar Trelleborgs gratislopp Sydkusten Marathon var och sprang i Dubai, fick han en annan insikt.

– Efter att jag hade sprungit Dubai Marathon så träffade jag lite folk på stan. De frågade mig vilken distans jag hade sprungit. Jag förstod ingenting, för mig är ju ett maraton 42 kilometer. Men sedan förstod jag att man hade kunnat hoppa in i loppet längst banan, säger Fredrik Davidsson.

Nu har han tagit tankesättet i Trelleborg. Under Sydkusten Marathon på söndag kommer deltagare att kunna hoppa på längs vägen. För de som inte vill springa ett helt marathon kan man hoppa in i loppet och springa 21, 14, 9 eller4 kilometer.

– Vi vill att alla ska kunna vara med och springa och ta del av gemenskapen. Alla vill inte springa ett helt marathon, men vill ändå vara en del av det här. Så jag tycker det är jätteroligt att kunna genomföra loppet på det här sättet i år.

Marathonloppet har växt genom åren och i år hoppas man på ett nytt rekord.

– Det är fler än någonsin som har anmält sig. Nu hoppas jag bara på att vädret är med oss också. Men vi kommer springa även om det är snö ute.

Loppet är helt gratis och precis som tidigare år kommer målgången i Smygehuk att firas med lättöl och sill.

– Den traditionen har vi definitivt kvar.

Sydkusten Marathon arrangeras söndagen den 1 april. Starten går klockan nio från fyren i Falsterbo.

Se cirkatiden för att hoppa in i loppet på de andra distanserna. 

Cirkatider för olika starter av Sydkusten Marathon

42 kilometer: Fyren i falsterbo 09:00 23 kilometer: Skåre hamn 10:53 14 kilometer: Systrar och bönor 11:40 9 kilometer: Gislöv hamn 12:07 4 kilometer: Böste 12:41