Laddar

Man fick aldrig sin remiss – ledde till akutbesvär

Fick opereras akut efter att ha väntat i flera månader på remiss för undersökning. Nu kritiseras vården.

delningar

Vården av en man i Trelleborg har fått kritik. Mannens buk röntgades i juni 2017 och då konstaterades något mörkt i tjocktarmen. Han fick en remiss till Endoskopimottagningen i Trelleborg och blev kallad dit i augusti samma år.

Det var meningen att en coloskopiundersökning skulle genomföras, men det gick inte då tarmfickorna var inflammerade. Han blev därför ordinerad en antibiotikakur och läkare och sjuksköterskan sa att han skulle bi kallad igen inom fyra till sex veckor.

När det hade gått tolv veckor utan att mannen fått någon ny tid ringde han till mottagningen. Veckan efter kom en remiss skickad där det stod att besöken skulle ske inom två månader.

Mannen hade vid det laget svåra magsmärtor och besökte i december 2017 akuten. Han blev ordinerad olika mediciner och skickades hem. Två dagar senare förvärrades situationen ytterligare och han förs med ambulans till Malmö där tarmvred konstateras. Två dagar senare opereras mannen akut.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu kritiserar vården av mannen. Det myndigheten riktar kritik mot är missen att skicka en remiss vilket ledde till flera månaders förlängd väntetid. Även journalföringen i ärendet samt det faktum att vårdpersonalen skrev en avvikelserapport i fallet först när Ivo kontaktade dem.

Relaterade artiklar