Laddar

Mäklaren förklarar: Så påverkas bostadsmarknaden i Trelleborg av amorteringskraven

Amorteringskraven kommer påverka unga, ensamstående och pensionärer som vill köpa en bostadsrätt eller villa i Trelleborg. Men effekten spås bli kortvarig enligt mäklaren Filip Nilsson.

delningar

Under onsdagen lämnade den svenska regeringen beskedet att man säger ja till att införa ett skärpt amorteringskrav.

Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Beslutet har kritiserats från flera håll eftersom det försvårar för vissa grupper att köpa en bostadsrätt, framför allt storstäderna. Men få talar om hur det kommer att påverka de mindre städerna. För att ta reda på det tog 24Trelleborg hjälp av Filip Nilsson mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Trelleborg.

– Det kommer att få en stor påverkan i städer där människor är högt skuldsatta. Medierna talar ofta om bostadsmarknaden i Stockholm och där kan det påverka ganska mycket. Men tittar vi i Trelleborgs kommun så har vi fortfarande ganska låga priser, säger Filip Nilsson och fortsätter.

– För dem som vill köpa ett hus och har två inkomsttagare så kommer det inte ha så stor betydelse. Det kan bli lite svårare för de som är yngre, ensamstående eller pensionärer och ska in på bostadsmarknaden. Även nyproduktioner kommer drabbas hårdare då priserna ofta är höga och tiden mellan köp och tillträde är lång. Jag tror vi kommer att få se fler fastighetsutvecklare som ändrar kurs och bygger hyreslägenheter istället för bostadsrätter framöver.

Inte heller de privatpersoner som säljer lägenheter eller hus i Trelleborg behöver känna någon större oro menar Filip Nilsson.

– Marknaden anpassar sig väldigt snabbt till den här typen av förändringar. I Trelleborg såg vi inga större effekter när kraven på kontantinsats ökade från 10 till 15 procent. Det var inte heller några större prisändringar vid förra amorteringskravet. Ska du sälja precis nu kan det få effekt. Men som sagt, marknaden kommer anpassa sig väldigt snabbt.

Varför tror du regeringen tar det här beslutet?  – Prisutvecklingen i Sverige, och framför allt storstäderna, har gått väldigt snabbt. Jag tror de vill bromsa prisutvecklingen för att bostadsägarna inte ska få en smäll när räntorna går upp. Det är viktigt att bostadsköparna betalar en summa som de faktiskt har råd med.

Relaterade artiklar