Laddar

Mäklaren: ”Finns ett behov av fler bostäder”

150 personer till 26 lägenheter. Svensk Fastighetsförmedlings kundkväll visade på bostadsbehovet i Trelleborg.

delningar

Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i Sverige fortsatt nedåt.

Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik som publicerades den 15 januari 2018.

Det var sju år sedan marknaden såg motsvarande nedgångar flera månader i sträck. Samtidigt har Riksbanken höjt amorteringskraven och signalerat att räntehöjningar kan bli aktuella, skriver Svensk Mäklarstatistik på sin hemsida.

Bostadsmarknaden i Trelleborg fortsätter dock att trotsa statistiken för riket och storstäderna.

I Trelleborg har prisutvecklingen för bostadsrätter ökat med 21,7 procent de senaste tre månaderna och nästan 40 procent under de senaste 12 månaderna. Priset för villor har minskat med fem procent sedan oktober men ökat med 1,5 procent sedan januari förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Jenny Borgström, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, förklarar att statistiken dock är lite missvisande.

– Anledningen till den stora prishöjningen beror på nyproduktionen som kom igång under 2017. Eftersom de nyproducerade bostadsrätterna är dyrare än bostäderna på andrahandsmarknaden och statistiken jämför med en tid då Trelleborg inte hade speciellt mycket nyproduktion, blir statistiken därför något missvisande.

Jenny Borgström är fortsatt positiv till bostadsmarknaden.

– Det finns ett behov av fler bostäder. Vi hade en kundkväll på vårt kontor i torsdags. Tillsammans med BoKlok planeras nya bostadsrätter i Granlunden och uppskattningsvis kom 150 personer till 26 bostäder, säger Jenny Borgström.

De senaste åren har byggnationen kommit igång och samtidigt finns ett stort behov av fler bostäder. Därför är det inte säkert att Trelleborgs bostadsmarknad kommer att sjunka, enligt Jenny Borgström.

Tror du att Trelleborgarna påverkas av det som riksmedier skriver om bostadsmarknaden? – Trelleborgarna bor i en expansiv region och stad, som det förhoppningsvis kommer att hända mycket med. Jag tror att Trelleborgarna är rättså medvetna om att det huvudsakligen är i Stockholm som priserna sjunker, säger Jenny Borgström.

Hon ger också tips vad man ska tänka på när man ska köpa bostad.

– Ibland har vi märkt av att folk är intresserade, men väntar lite för länge med att slå till. Ofta tycker även säljaren att det känns bra att göra en affär direkt, men istället blir det budgivning och priset går upp 200 000 kronor. Så mitt råd till köpare är att våga vara lite snabbare, avslutar Jenny Borgström.

Relaterade artiklar