Mäklare: Fortsatt nedåt för nyproduktion 2019

Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån, Mostphotos.

"Jag tycker att mäklarna är lite för pessimistiska", säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel har 483 mäklare runt om i landet svarat på frågor om efterfrågan på nyproducerade bostäder. 

 Sju av tio har upplevt en minskad efterfrågan på nyproduktion under 2018 - och den utvecklingen förväntas fortsätta 2019. Endast en av tio mäklare tror på återhämtning med ökad efterfrågan under 2019.

– Intresset för nyproducerade bostäder har generellt varit svalt under 2018. Detta har medfört prissänkningar i pågående projekt och problem att få ihop ekonomin i nya projekt. Resultatet av det är att antalet sälj- och byggstarter rasat under året, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Henrik Lenander bedömer att avmattning och prisnedgång i slutet av 2017 är den stora orsaken till den minskade efterfrågan.

– Prisnedgången hösten 2017 gjorde att pågående projekt gick in i 2018 med en för hög prisbild jämfört med vad marknaden var beredd att betala. Prisnedgången gjorde också att den ekonomiska risk du tar när du binder dig till ett köp av ny bostad flera år i förväg blev uppenbar för många. Affärsmodellen för nyproduktion med flera år mellan köp och tillträde slutade helt enkelt att fungera, säger Henrik Lenander.

Att bara en av tio mäklare tror på återhämtning med ökad efterfrågan under 2019, anser han dock är lite väl nedslående.

– Jag tycker att mäklarna är lite för pessimistiska. Bostadsmarknadens prisutveckling 2019 kommer att vara avgörande men det som talar för en bättre efterfrågan jämfört med i dag är att utbudet av nyproducerade bostäder kommer att minska. Även förutsättningarna för att få ihop ekonomin i nya projekt, med en marknadsanpassad prisbild på bostäderna, är bättre tack vare justerade markpriser och billigare entreprenader, avslutar Lenander.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar