Laddar

Luis tar voodoodockor till Anderslöv – hjälper fångar på Filippinerna

Under en resa till Filippinerna hittade Luis da Silva från Anderslöv voodoodockor som skapas av filippinska kvinnliga fångar. Nu säljer han dem i hemma i Sverige för att förändra livet för skaparna.

delningar

Luis da Silva är entreprenören som ständigt jagar nya projekt. Från att driva ett gymfranchise i bland annat Anderslöv, Oxie och Skurup säljer han nu voodoodockor från filippinska kvinnliga fångar. Men vägen mellan projekten är inte så lång som man kan tro.

När Luis fick in en praktikant på gymmet som kom från Filippinerna blev de snabbt goda vänner. Luis hade planer på att investera i fastigheter utomlands och följde med vännen till Filippinerna. Där blev mötet med människorna i landet en fantastisk upplevelse.

– Vi var ute och käkade på en restaurang när jag fick kontakt med en kvinna som jobbade på en inkubator. Nästa dag besökte jag deras verksamhet och möttes av så många fantastiska idéer. En av dem var de här voodoodockorna, säger Luis da Silva och fortsätter.

– Det är kvinnor som sitter i fängelset som syr de här lyckliga voodoodockorna. För dem är det en chans att få ett jobb och sedan komma ut i samhället när de avtjänat sina straff. Det rör sig om kvinnor som hamnat fel i livet och sitter inne för mindre brott. Det här dockorna gör att de får en andra chans i livet.

 

Trots att han har köpt med sig flera hundra dockor till det nya företaget SoulStory finns inte en enda dubblett.

– Dockorna görs av överblivna tyger och knappar, så det går inte att göra två exakt likadana. Så beställer du 500 stycken blir det 500 helt olika dockor. Det tycker jag är ganska häftigt.

– Det som är fantastiskt är att jag köper dem för priset som de säljer för. Det gör att de får alla pengar för att kunna utveckla sin verksamhet och göra nya projekt som gör skillnad för människor. Efter min senaste order har det kunnat fixa en fräsch lokal att arbeta i.

Luis pratar nu med två butiker i Anderslöv som vill börja sälja dockorna. Om det blir succé kommer han köpa in fler dockor. Därmed kommer Anderslövsborna kunna påverka livet för kvinnorna på Fillippinerna.

– Det finns fantastiska människor på Filippinerna men också väldigt mycket problem. Det fick vi i Sverige se under bland annat Musikhjälpen. Men jag hoppas att de här dockorna kan göra att vi börjar samtala om det här problemen, säger Luis da Silva och fortsätter.

– Ser du den här i ditt hem så blir du direkt nyfiken och börjar fråga vad det är för något. Då startas automatiskt ett samtal om både Filippinerna och projektet. Sen är det riktigt coola också.

Voodoodockor kopplar man ju annars till svart magi, är det här en annan typ? – Ja, tyvärr är det ju så. Men det har inget med det att göra. Det här är lyckliga voodoodockor som är med och gör skillnad för människor. Alla pengar jag får in går tillbaka till de som syr. Så det påverkar livet på ett positivt sätt istället, säger Luis da Silva med ett leende.

 

Relaterade artiklar