LISTA: Tio mest spännande resmålen 2019

Nästa år vill många resenärer besöka platser som deras vänner inte har varit på. Här är tio pärlor som förväntas bli mer populära år 2019.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Undersökningar visar att nästan hälften av världens resenärer vill vara mer äventyrliga i sina val av resmål under 2019 jämfört med 2018.

Nästa år vill över hälften av resenärerna besöka en plats där inga av deras vänner har varit och sex av tio unga har planer på att lägga mer av sin semester på resande.

Booking.com avslöjar nu tio resmål som kommer bli allt mer populära år 2019, med allt från storslagna ökenlandskap till semesterparadis i turkost vatten.

Wadi Rum, Jordanien. Pressfoto: Booking.com.

1. Wadi Rum, Jordanien. Wadi Rum är en välbekant syn från många storfilmer som The Martian, Transformers och Prometheus. Destinationen är också precis vad man kan förvänta sig av en öken. Det vackra landskapet utgörs av dramatiska sandstensklippor, röda dalar och förhistorisk sten. Wadi Rum är det perfekta resmålet om man vill komma bort från vardagen. Öknen här har många gånger jämförts med Mars på grund av dess röda sand och naturliga stenvalv, så varför inte åka hit under nästa semester för en utomvärldslig upplevelse? Destinationen rekommenderas av resenärer främst för de vackra solnedgångarna, stjärnskådning och givetvis öknen.

2. Samarkand, Uzbekistan. Samarkand var en av de mest blomstrande anhalterna längs Sidenvägen och är en av städerna i Centralasien som har varit kontinuerligt bebodd under längst tid. Samarkand har även varit en samlingspunkt för världens kulturer i hundratals år. Staden är fylld av medeltida arkitektur och monument som finns med på Unescos världsarvslista. Ett av de mest populära monument är Registan Square, som räknas som ett av världens vackraste torg och är helt täckt av mosaiker och prydd med guld och kalligrafi. Resenärer rekommenderar Samarkand för dess sevärdheter, arkitektur och historia.

Bacalar, Mexiko. Pressfoto: Booking.com.

3. Bacalar, Mexiko. Bacalar anses bli nästa Maldiverna och här finns en av världens mest fantastiska naturskådespel – den sjufärgade lagunen. Med sitt kristallklara vatten och sin vita sandbotten skiftar lagunen i olika nyanser av turkost och är idealisk för dykning och snorkling. Små fiskebodar ligger runt lagunen så se till att inte missa Bacalars läckra fisk- och skaldjur. Resenärer rekommenderar Bacalar för bad, avkoppling och stillhet.

Ouarzazate, Marocko. Pressfoto: Booking.com.

4. Ouarzazate, Marocko. Ouarzazate är känd som porten till Sahara och ligger söder om Marockos vackra Atlasberg. Ouarzazate är hem åt den imponerande Ait Ben Haddou, en förstärkt fort-liknande stad där man kan besöka den uråldriga Kasbahn och uppleva spektakulära soluppgångar och solnedgångar. Ett utmärkt sätt att utforska regionen är på en fyrhjuling, då förstår man varför området har förekommit i så många filmer och tv-serier som till exempel Prince of Persia, Game of Thrones, Gladiator och Alexander – man kan till och besöka de lokala filmstudiorna. Resenärer rekommenderar Ouarzazate för sightseeingen, naturen och stillheten.

5. Palomino, Colombia. Denna vackra by vid havet är ett måste för alla som besöker Colombia. Här finns ett stort utbud av spännande aktiviteter och de vackra karibiska stränderna är perfekta för att surfa och solbada. Det finns även möjlighet att uppleva det lokala djurlivet (bland annat apor och tukaner), smaka på de läckra fisk- och skaldjuren och bo på ett de många vandrarhemmen. Resenärer kan även testa att färdas längs Palomino-floden i uppblåsbar ring, så kallad “tubing”, medan man tar in den vackra omgivningen på väg mot Karibiska havet. Resenärer rekommenderar Palomino för strandpromenader, avkoppling och naturen.

Mestia, Georgien. Pressfoto: Booking.com.

6. Mestia, Georgien. Den här staden i nordvästra Georgien ligger 1 500 meter över havet och är bra startpunkt för utflykter i området. Besök Svaneti-museet för historia och etnografi för att lära känna den lokala historien och kulturen. Aktiva resenärer kommer att förundras när de klättrar uppför Chaladi-glaciären på Kaukasus sluttningar och vandrar runt sjöarna vid Mount Ushba med fantastiska vyer över sjöarna. Gourmander kommer uppskatta det lokala köket – missa inte Kubdari (en köttpaj) och Tashmijabi (potatismos med ost). Booking.coms resenärer rekommenderar Mestia för bergen, vandring och landskapet.

7. Kigali, Rwanda. Landet med tusen kullar har blivit mer tillgänglig för resor under de senaste åren och resenärer från hela världen kommer hit för att se bergsgorillorna som bor i Volcanoes nationalpark. Förutom gorillor har du även chansen att se “The Big Five” (lejon, noshörningar, elefanter, bufflar och leoparder) på safari i Akagera nationalpark. Staden Kigali anses vara en av de tryggaste och mest fascinerande huvudstäderna i Afrika och är mer än bara en startpunkt för att uppleva resten av regionen. Staden har under de senaste tio åren genomgått en snabb ekonomisk utveckling och har en blomstrande matkultur, livliga marknader och ett spännande nattliv. Resenärer rekommenderar Kigali för de vänliga människorna, de rena gatorna och kulturen, enligt Booking.com.

8. Leeuwarden, Nederländerna. Leeuwarden genomsyras av den holländska avslappnade charmen med dess museer, shoppingdistrikt och matställen. Under 2018 blev staden utnämnd till en av kulturhuvudstäderna på grund av dess utbud av föreställningar och utställningar. Staden är lätt att utforska på cykel och besökare kan stanna till på Fries Museum för att lära sig om frisiska skatter, klättra uppför Leeuwardens lutande torn och smaka på lokala spritsorter i det familjeägda destilleriet på Boomsma Museum. Resenärer rekommenderar Leeuwarden för den historiska stadskärnan, stadspromenader och shoppingen.

Ksamil, Albanien. Pressfoto: Booking.com.

9. Ksamil, Albanien. Denna by i södra Albanien är en dold pärla när det gäller vackra stränder. Byn ligger på den albanska rivieran och här hittar du kristallklara vatten, ensliga stränder och lugna restauranger. I närheten kan du besöka många sevärdheter inklusive Syri I Kaltër (“det blå ögat”) – en vattenkälla där bubblor skapar färger som får den att se ut som ett öga, och Butrint, en gammal stad som finns med på Unescos världsarvslista. Ksamil rekommenderas för de som gillar fisk- och skaldjur, vackra kuster och vänliga lokalbor.

Nusa Penida, Indonesien. Pressfoto: Booking.com.

10. Nusa Penida, Indonesien. Många reser till Giliöarna, Bali eller andra turisttäta ställen när de besöker Indonesien, men Nusa Penida är fortfarande en dold pärla som väntar på att upptäckas. Nusa Penida är en ö som ligger utanför Balis sydöstra kust och bjuder på vackra, mestadels orörda landskap. Resenärer kan dyka, ta en promenad längs Crystal Bay eller beskåda naturens underverk, inklusive Giri Putri-grottan och den naturliga infinitypoolen Angel’s Billabong. Resenärer rekommenderar Nusa Penida för snorklingen, stränderna och naturen.

Källa: Booking.com.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar