LISTA: Så går det för Skånes stadskärnor

Foto: Mostphotos/Pressbild

Analytikern: "Det finns viss sanning i att stadskärnor är på väg att dö ut".

delningar

En ny kartläggning, så kallad Cityindex, från HUI Research visar att få skånska städer visar på positiv tillväxt. Trelleborg är inte en av dem.

Trelleborg, liksom de flesta andra skånska städer, en neutral utveckling i sin citykärna. Det innebär att stadskärnans omsättningstillväxt motsvarar -1 procent till +1 procent.

Enligt Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research, har stadskärnor med positiv respektive negativ utveckling vissa saker gemensamt. En viktig sak är om kommunerna har en plan för handeln: en handelsutredning eller en handelspolicy.

– Ganska många saknar det idag. Risken är då att man sysslar med externhandeln på bekostnad av egna handeln. En annan sak är om man har en cityförening som samlar alla aktörer och gör en gemensam marknadsföring för att skapa en bra handelsplats - det kan vara allt från papperskorgar till toaletter. Det gäller att samordna sig så att man blir ett starkt kluster.

Ibland hör man att stadskärnor är på väg att dö ut. Stämmer det?

– Det finns viss sanning i det. Det blir tuffare och tuffare, men sanningen ligger någonstans där emellan. På 14 år har vi fördubblat handelsytorna utanför städerna, och nu möter man även e-handeln. Den har funnits i 10-15 år, men det är först de senaste 1-2 åren som den har börjat ta andelar från den fysiska handeln. Men som stadskärna har man även flera fördelar eftersom man finns på ett läge där det redan finns andra besöksanledningar, som kultur och bostäder. Det finns väldigt goda möjligheter, men inte alla kommuner har tagit vara på dem.

Hur stort hot är e-handeln mot citykärnorna?

Det är både och. E-handeln är både ett hot och en möjlighet. Till viss del driver e-handeln kunder till butiken via så kallad "click and collect" där du hämtar dina beställda varor i butiken. Men när det kommer till ren e-handel så hjälper det inte de enskilda butikerna och är därför ett hot. Vi beräknar att 6 000-11 000 butiker kommer ha stängt år 2025, och då främst i glesbygden och enskilda butikslägen. Där handeln är mer samlad kommer man vara mer motståndskraftig.

FAKTA

FAKTA

Så gick det för Skånes städer:

Positiv utveckling:

Höganäs, Helsingborg, Landskrona.

Neutral utveckling:

Oxie, Ystad, Lund, Malmö, Ängelholm, Trelleborg

Negativ utveckling:

Eslöv, Svedala, Kristianstad, Hässleholm, Höllviken, Lomma, Höör.

Källa: Cityindex 2016-2017 HUI Research.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar