Laddar

LISTA: Det här ville vi inte ha i julklapp

Majoriteten av svenskarna har någon gång fått julklappar de aldrig använt. Samtidigt väljer många att sälja vidare sina julklappar redan efter Kalle Anka.

delningar

Sju av tio svenskar har någon gång fått julklappar de aldrig använt. Det visar Blockets nya undersökning, i samarbete med Kantar Sifo.

Samtidigt har årets klapphandel på andrahandsmarknaden dragit igång.

Enligt Blocket finns det tre skäl till varför man som säljare vänder sig till andrahandsmarknaden i mellandagarna. De allra flesta passar på att rensa ur hemma för att skapa rum och stärka kassan.

Sedan finns de som har fått fina julklappar som ersätter gamla ägodelar, såsom modernare versioner av elektronikprylar.

– Till sist har vi de som inte är nöjda med vad de fått av jultomten. Många säljer klappen vidare på Blocket redan efter Kalle Anka, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Störst är privathandeln inom heminredning och elektronik efter julen.

De privatannonser som emellertid ökar mest i antal är inom kategorierna biljetter, hobbyfordon, mobil- och datortillbehör samt bollsportsprylar.

– Vi tror att många kommer sälja vidare konsert- och teaterbiljetter även i år. Det är verkligen en smaksak vilken kultur man uppskattar. Vad gäller hobbyfordon skulle jag tro att exempelvis airbords och drönare säljs vidare på grund av tappat intresse. Här finns ett högt andrahandsvärde och stort incitament att låta ny ägare finna glädje i prylen. Klapphandeln av elektroniktillbehör kommer nog alltid vara stark. Vem känner inte igen sig i att laddare, hörlurar och adaptrar hopar sig i byrålådan, säger Linnéa Aguero.

Topplista – kategorierna som ökat mest i antal privatannonser under mellandagarna senaste två åren på Blocket:

Konsertbiljetter

Hobbyfordon såsom Airbords, segways och gocarts

Mobiltillbehör

Datortillbehör & Program

Bollsport

Väskor

Teater- och show-biljetter

Dyk & Vattensport

Hemtextil & Prydnad

Stereo & Surround

Relaterade artiklar