LISTA: Det här vill vi helst ha i sommarstugan

Nästan var fjärde kan tänka sig att bo året runt i sitt fritidshus.

delningar

För femte året i rad har SBAB kartlagt vad som är viktigt när svenskar ska köpa fritidshus.

Närhet till bad och sjöutsikt ligger fortfarande högt upp på önskelistan. Men det mest åtråvärda fritidshuset ska både ha varmvatten, avlopp och elektricitet.

Det är lätt att tro att torpardrömmen lever vidare, men om man frågar svenska folket framträder en annan bild. Att pumpa upp vatten från en pump på gården och att sitta och filosofera på utedasset verkar tillhöra en svunnen tid – nu står bekvämlighet högst upp på önskelistan.

– Trenden går mot mer och mer moderniserade fritidshus där skillnaden mellan åretruntbostaden och fritidshuset gradvis suddas ut. Ett fritidshus med bra standard borgar för att man kan nyttja fritidshuset mer än bara sommartid. Bilden av fritidshuset med den blåmålade pumpen lever kvar, men sällan utan annan funktion än utsmyckning idag, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Hela 23 procent i undersökningen svarar att de kan tänka sig att bosätta sig året runt i ett fritidshus, vilket förstås gör att kraven på standard ökar.

För den som söker en riktigt stor tomt antingen för att odla ett trädgårdsintresse eller för att något annat intresse kräver det, så kan det vara svårt att hitta en tillräckligt stor tomt i staden. Därför väljer en del fritidshus, inte för husets skull utan för tomten.

– Jag kan förstå att den som söker en stor tomt och lantligt läge sneglar på fritidshusmarknaden just för att standarden är så pass mycket högre i fritidshusen nu jämfört med förr, avslutar Claudia Wörmann.

Tio-i–topp–listan för fritidshus:

Varmvatten och avlopp

Elektricitet

Närhet till bad

Sjöutsikt

Strandtomt

Enskilt läge

Bredbandsuppkoppling

Omgivning med djupa skogar

Omgivning med öppna landskap

Enkel standard med egen brunn

Källa: SBAB.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar