Laddar

Liberalerna: ”Trelleborgarna måste få välja själva”

I veckans Prata Politik tar Liberalernas Henrik Silfverstolpe upp vikten av valfrihet, samarbeten och om varför en osexig budget är den bästa för Trelleborg.

delningar

De flesta har bra koll på politiken i Riksdagen, men sämre koll här hemma i Trelleborg. Under sju veckor kommer 24Trelleborg träffa de lokala partierna i kommunfullmäktige. Som läsare kan du lära dig partiets politik på 90 sekunder via video och sedan fördjupa dig i text. Veckans intervju med Liberalerna är del 6 av 7. 

På riksnivå talas det just nu väldigt mycket om Liberalerna. Dels på grund av de svikande opinionssiffrorna och dels på grund av att partiledare Jan Björklund öppnat dörren på glänt till Socialdemokraterna.

Även i Trelleborg sitter Liberalerna i en intressant position inför valnatten. När parhästen i Moderaterna öppnar upp för att ta stöd av Sverigedemokraterna, öppnar Henrik Silfverstolpe istället upp dörren för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– För oss liberaler är det viktigt att vi samarbetar med partier som har en borgerlig grund att stå på. Förstahandsalternativet betyder då ett samarbete med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om de skulle komma in, säger Henrik Silfverstolpe som menar att ett samarbete med SD inte kommer att ske.

– För vår del är det väldigt viktigt att vi står upp för våra grundvärderingar. Min bedömning är att både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är för olika oss. Jag skulle se det som ytterst svårt att samarbeta med någon av de partierna. Skulle Moderaterna slira i väg och ta stöd av SD, så har inte vi en möjlighet att hänga med på det. Då får vi titta på andra alternativa lösningar med de andra partierna.

Hur ser ni på att samarbeta med Söderslättspartiet? – Min uppfattning är att Söderslättspartiet har utvecklats till ett ringvägsparti. Jag ser inte att de driver några andra frågor i dagsläget, därför blir de ointressanta för mig att samarbeta med. De utmärker sig inte i trygghetsfrågor eller i skolfrågor, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Min förhoppning är att vi får till ett bra styre. Sen kan jag inte riktigt säga hur det ser ut. Jag anser att ett bra styre för Trelleborg har ett inslag av Liberalerna i sig. Vi vill dra frågorna i en mer ansvarsfull riktning.

Tolkar jag dig rätt om jag säger att du helst vill ha ett styre med M, KD och C. Men att ett samarbete med S och MP är ett möjligt alternativ? – Ja, det är en korrekt analys. Framför allt tycker jag att det vore bra om Centern var med och drev de borgerliga frågorna.

Liberalerna har fått kritik från politiska experter för att inte vara tillräckligt tydliga med vad deras politik står för. Anledningen är att många inte tänker på vad liberalismen kämpat för genom alla år, menar Silfverstolpe.

– Jag tror att många tar de liberala frågorna för givet, så som valfrihet och fri rörlighet över gränser. Det har vi liberaler kämpat för i många år. Vi kan även på lokal nivå se att frågor som rör valfrihet har naggats i kanten. Då måste vi vara där och slåss för valfriheten.

– Ett väldigt konkret exempel i Trelleborg är skolbussarna. Vi kämpade tillsammans med Moderaterna för att invånarna skulle kunna få välja själva. Vi kan bara beklaga att Kvartetten gick på en annan linje. Det är inte politikerna som ska bestämma vilken skola du ska gå i eller hur äldrevården ska se ut. Där måste trelleborgare få välja själva. Det är frågor som vi kämpar för.

När ni hette Folkpartiet kallades ni ibland för ”Skolpartiet”, håller ni på att tappa skolfrågorna? – Jag tror inte att vi håller på och tappa den frågan. Det stämmer att vi uppfattades som skolpartiet och än idag är bildningsnämnden och skolfrågorna jätteviktiga för oss. Men vi är mer än ett skolparti, jag vill inte att vi ska uppfattas som ett enfrågeparti.

– Till valet 2018 tror jag att trygghet och säkerhet kommer vara en av de största frågorna. Vi i Liberalerna vill ha trygghetsvärdar och bättre belysning Trelleborg. Man ska tryggt kunna gå igenom gator och parker utan att känna sig otrygg. Jag hoppas vi inte bara uppfattas som ”skolparti” utan också som ett ”trygghetsparti” eller ”ekonomiparti”, säger Henrik Silfverstolpe och syftar på den senaste budgeten.

Med bara två mandat i kommunfullmäktige trodde ingen att Liberalernas budget skulle gå igenom. Men enligt Silfverstolpe innehöll den minst valfläsk samtidigt som den var bäst för kommuninvånarna.

– Trelleborgs kommun står inför en lång rad stora investeringar med Kuststad, ringväg och nya skolor. För att kunna hantera det så tycker vi att man måste ha en mer ansvarsfull ekonomisk politik i kommunen. I vår budget planerade vi för ett överskott på två procent. Betydligt högre än alla andra.

Vad skiljer då er budget från Kvartettens budget? – Vi lägger inte ut lika mycket pengar. Man kan lägga ut pengar som valfläsk. Det kan se väldigt bra ut, men där har vi valt att vara ansvarstagande. Det gäller att klara att finansiera och ro i land en kommunal verksamhet. Kvartettens budget tål ingen avvikelse. Får vi en dålig vinter så rusar kostnaderna för väghållningen, och så går kommunens ekonomi på pumpen. Vi anser att vi måste klara av oförutsedda saker, säger Henrik Silfverstolpe och fortsätter.

– Vår tanke kanske låter lite osexig i trelleborgarnas öron. Men de är kloka människor och kommer förstå det här. Ekonomi hamnar om ansvarstagande, och att få resurser att räcka. Inte om att ”ge allt till alla”. Någon kanske måste vara klassens ordningsman. Då är vi beredda att ta den rollen.

Liberalerna i Trelleborg

Liberalerna är tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna ett av oppositionspartierna i kommunfullmäktige.

Oppositionsråd: Henrik Silfverstolpe

Valresultat 2014: 3,28%

Relaterade artiklar