KRÖNIKA: Varför tar vi inte hand om våra mammor?

Foto: Privat/Pixabay

Värdet av en moder är något vi inte kan mäta, men varför glömmer vi det varje dag? Det undrar Shafia Mahfooz Shahid.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Från barndomen har vi svenskar fått lära oss att vi alla är lika värda och att ingen ska bli behandlad sämre på grund av hudfärg, religion med mera. Men vet alla vem en moder är?

“Såklart vet alla det. Det är ett barns mamma” skulle de flesta svara. Men är det bara det? Ett helt vanligt ord. Ett ord som vi säger utan att tänka efter. Ett ord som inte har något värde bakom sig. En person som vi skäller och skriker på när vi är arga och irriterade på grund av att vi inte får göra det som vi vill. Är det vad en moder är?

Men vad händer om du tänker efter? Svaret blir att svara på och se men det är få som gör det, eftersom de prioriterar sig själva före andra. Svaret på frågan är att du får se sanningen.

Du får se den sidan av modern som kommer göra dina kinder våta. Du får se hur snäll och omtänksam hon egentligen är. Du får även veta att du hade fel om henne. Du kommer se den sidan av henne som du aldrig kommer kunna glömma. Efter allt detta kommer du bara vilja göra en sak. Gå ner på knä framför din mor och be om förlåtelse, men samtidigt känna att du inte är värd det. För vad har du gjort för henne jämfört med det som hon har gjort för dig.

Modern kommer ändå att förlåta dig för att du är hennes barn och hon älskar dig så mycket att du inte kan tro det. Inte bara det utan hon kommer också att leda dig på den rätta vägen. Hon hindrar dig från att göra saker för att skydda dig från ondskan och det onda. Hon bär dig när du inte klarar av att gå och förväntar sig inte att du ska göra det samma.

Modern är den person som som lär dig ta de första stegen som barn men även i livet. Det var hennes famn som kändes som den tryggaste platsen någonsin. Morden var den personen som du ville berätta varenda lilla detalj till, varje hemlighet, varje sak som gjorde dig glad och ledsen. Hon var den person som du ville ha bredvid dig när du skadade dig. Det är hon du ville springa till när du blev rädd. Modern var den person som du blev tio gånger gladare varje gång du såg henne.

Tiden gick så snabbt att du glömde allt det hon gjorde för dig. Hur mycket hon offrade för dig. Sin tid och energi bara för att du skulle vara glad. Så mycket att det är omöjligt att kunna skriva allt. Inte bara det utan till den gränsen att du inte vill höra mer på grund av att dina ögon, kinder och händer är genomblöta och du inte kan få fram ett ord.

Värdet av en moder. Det är något som vi bör aldrig glömma. Inte för att vi ska återbetala allt för det kan vi inte göra. Men för att vi ska kunna ta hand om henne och vara där för henne när hon behöver oss. Hjälpa henne när hon behöver hjälp. För att hon har älskat oss sedan minuten vi föddes och det också ovillkorligt. För att en moders hjärta är oskyldigt.

Beviset finns omkring oss, du behöver bara titta runt omkring dig eller så kan du bara ringa din mamma för hon finns alltid där för dig. Så glöm aldrig bort henne och ring henne varje dag. För vem skulle du vara utan henne?

Värdet av en moder kan man inte beskriva med ord. Det är därför relationen mellan barnet och modern är det vackraste saken någonsin.

Shafia Mahfooz Shahid

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.