Laddar

Kravet: Sluta med fyrverkerier i Trelleborg

Det borde vara slut med fyrverkerier både från kommunen och trelleborgarnas sida. Det anser ett nytt parti i en skrivelse till kommunen.

delningar

Djurens Parti går nu ut med ett upprop mot de svenska kommunerna, däribland Trelleborg, för att stoppa fyrverkerierna. Partiet menar att smällarna är skadliga både för djuren och många människor som bor i Trelleborg.

– Vi har skickat en vädjan till alla svenska kommuner om att stoppa fyrverkerierna. Det är väldigt onödigt att utsätta vilda och tama djur för den onödiga stressen. Det bor även många som har flytt från krig där smällarna kan vara väldigt traumatiska, säger Therese Ericsson partisekreterare för Djurens Parti.

Som ett substitut föreslår Djurens Parti att kommunerna ska använda lasershower, som är mindre skadliga för djuren och miljön.

– Ett alternativ är att inte ha någonting alls, men det är kanske inte särskilt realistiskt. Lasershower är ett betydligt bättre alternativ där vi slipper de höga smällarna som stressar och ibland till och med tar livet av djur.

I fjol fick kedjan Bauhaus stor uppståndelse efter att ha slutat sälja fyrverkerier. Ett bevis på att det går i rätt riktning, menar aktivisterna.

– Utvecklingen går framåt men problemet är att det går väldigt långsamt framåt. Även om vårt upprop riktar sig mot kommunerna vill vi självklart uppmana alla privatpersoner att låta bli att skjuta fyrverkerier. säger Therese Ericsson och fortsätter.

– Kort sagt så är det väldigt onödigt att orsaka ett sådant lidande för djuren.