Laddar

Kommunen vill stoppa ungdomsgänget med mer resurser och fler föräldrasamtal

Trelleborgs kommun kommer att ta hjälp av andra kommuner för att se hur dem löst problemet med stökiga ungdomar. Samtidigt ska kommunen på ett tydligare sätt involvera föräldrarna i arbetet. "De har så klart ett stort ansvar" säger Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson.

delningar

24Trelleborg skrev under torsdagskvällen om att Kommunstyrelsens arbetsutskott höll ett extrainkallat möte efter problemen med att ett ungdomsgäng härjar i staden. På mötet fanns även representanter från polisen och socialnämnden närvarande.

Under fredagen utvecklade kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson, sina tankar kring vad som måste göras för att få stopp på problemen.

– Från kommunens sida måste vi ta krafttag för att lösa det här. För oss innebär det ett ökat arbete mellan förvaltningarna och att vi avsätter resurser för att komma till rätta med problemet. Samtidigt vill vi ta hjälp av andra kommuner som har haft liknande problem. Vi kommer även att bjuda in inrikes- och justitieministern Morgan Johansson på ett besök, säger Torbjörn Karlsson.

Hur ska justitieministerns besök hjälpa till att lösa problemet? – Det vi ser i Trelleborg är ett problem med ungdomar på glid. En liten klick av dem är brottsbenägna och vill visa sig på styva linan genom att hota eller till och med visa vapen. En av de här individerna begår den här typen av brott i väntan på ett fängelsestraff. Vi vill tala med justitieministern om de problem som kan uppkomma när de här individerna får röra sig fritt i väntan på att ett fängelsestraff ska påbörjas, säger Torbjörn Karlsson och fortsätter.

– Vi vill gärna ha en dialog med honom och höra hans resonemang kring de här frågorna. Vi vill gärna lyfta våra synpunkter kring de brister som anser finns i rättssystemet.

Redan innan problemen på Gasverket så startade kommunen en satsning med att anställa trygghetsvärdar. Men dessa är ännu inte på plats.

– Vi hoppas att vi kan ha trygghetsvärdarna på plats i maj. De kommer vara en viktig del i vårt arbete i de här frågorna. Vi diskuterar även satsningar på fältassistenter som kan samarbeta med trygghetsvärdarna.

Framför allt i sociala medier är det många som kräver att ungdomarnas föräldrar tar ansvar, hur ser ni på det? – Jag är övertygad om att vi kommer ha fler föräldrasamtal framöver. Det gäller både via skolorna och via socialförvaltningen. Föräldrarna måste göras medvetna om att deras barn befinner sig i de här miljöerna. Vi måste se till att föräldrarna uppmärksammas på de här problemen. De har givetvis ett stort ansvar.

Om man ser rent historiskt, är det här ett nytt problem eller har det funnits liknande problematik tidigare? – Min uppfattning är att det händer då och då. Många tror att allting var frid och fröjd förr, men det håller jag inte riktigt med om. Jag tror folk glömmer lätt och tror att det här är något nytt. Men det är klart att vi nått en gräns där det är nog. Det är viktigt att vi sätter foten och markerat att det här beteendet inte är okej.

Relaterade artiklar