Laddar

Klubbarna skriker efter nya fotbollsplaner: ”Inte hållbart i längden”

Trelleborgs kommun saknar planer till stadens föreningar. Klubben FC Trelleborg tvingas dela sin verksamhet med träningsplaner på varsin sida av planen. "Man skäms faktiskt lite" säger FC Trelleborgs ordförande Leif Kajrup.

delningar

Under hösten stod TFF för en bragd, vinsten i kvalet innebär att Trelleborg återigen har en klubb i fotbollsallsvenskan. Men avancemanget kan också få negativa effekter för stadens andra klubbar. För att kunna uppfylla Svenska fotbollsförbundets krav på Vångavallen måste Trelleborgs kommun investera miljontals kronor.

En av klubbarna som känner oro är FC Trelleborg. Klubben är i stort behov av en ny plan, men nu är man rädd att det hamnar betydligt längre ner bland kommunens prioriteringar.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi har ett lag i allsvenskan. Det är jätteroligt för staden. Men samtidigt måste kommunen lägga pengar på arenan, och de pengarna måste man ta någonstans i från. Jag är orolig för att budgeten för oss och andra föreningar kommer att att minska, samt att vi inte kommer få se några förbättringar av våra planer eller omklädningsrum, säger Leif Kajrup som är ordförande i FC Trelleborg.

På grund av planbristen i staden så tvingas FC Trelleborg dela upp sin verksamhet på två olika planer. A-laget huserar på Ymorvallen vid City Gross och ungdomarna får spela på fotbollsplanen vid Vannhögsskolan. 

– Vi har tre kilometer mellan våra planer, det gör det svårt att hålla ihop verksamheten. Vi skulle gärna ha bättre sammanhållning där ungdomarna ofta får träffa och inspireras av de äldre spelarna, men det går inte i nuläget. Vi har helt enkelt inte plats.

 

FC Trelleborg har en av stadens största ungdomsverksamheter, men planbristen innebär att man riskerar att tappa ungdomar.

– Vi skulle egentligen behöva tillgång till tre planer. Nu har vi två långt i från varandra. Det gör att vissa träningar för ungdomarna slutar så sent som klockan tio på kvällen. Det är inte hållbart i längden. Vi har också svårt att få till matchtider eftersom så många ska samsas om planerna, säger Leif Kajrup och fortsätter.

– Vi möter ofta lag i Malmö som har jättefina anläggningar, med bra omklädningsrum och kiosker. När de sedan kommer hit så skäms man faktiskt lite. Vi har omklädningsrum i baracker eller långt från planen. Vi har ingen kiosk eller någonting. Det är väldigt tråkigt med tanke på att vi är en duktig förening när de kommer till det sportsliga. Men vi har inga bra anläggningar.

Leif Kajrup drömmer nu om en ny multiarena norr om Lillevång, innanför ringvägen. Gärna med plats för flera föreningar som kan samsas om utrymmet.

– Jag vet att många andra föreningar är i en liknande situation. Det behövs fler planer. Vi är villiga att till och med bygga själva. Jag går gärna in och jagar sponsorer, men det minsta vi behöver är nyttjanderätten till marken. Men tyvärr går det inte så fort.

 

Känns det som att trelleborgarna stirrar sig blinda på bara TFF? – Nja, inte om man ser till allmänheten. Där tänker man på alla föreningar, men inte från kommunens sida. De verkar inte bry sig lika mycket om till exempel FC Trelleborg, säger Leif Kajrup och fortsätter.

– Alla föreningar behövs i Trelleborg. Vi och de andra lite mindre klubbarna är med och bidrar till TFF:s succé. De värvar många spelare från FC Trelleborg och de andra lokala klubbarna. Vem vet, det kanske är någon av våra ungdomar som blir en allsvensk stjärna en dag. Då tycker jag det är viktigt att vi ger dem goda förutsättningar att lyckas.

Men drömmen om en bättre framtid är just bara en dröm. Kajrup tror inte på att kommunen kommer satsa på nya planer den närmsta tiden.

– Tyvärr tror jag inte att det kommer hända någonting. Jag vet att vi kommer få lite bättre förutsättningar när Lillevångsskolan är klar. Då har vi omklädningsrum och slipper barackerna. Men det år några år bort och det löser fortfarande inte problemen med att vi tvingas dela vår verksamhet på två sidor av staden.

Om ingenting händer snart så riskerar TFF:s plantskola att försvagas, menar han.

– Jag är rädd att klubbarna förlorar spelare om vi inte får till bättre anläggningar. Det vore tråkigt för hela Trelleborgsfotbollen.

Relaterade artiklar