Laddar

KLART: Så ska Trelleborgs ringväg dras

Under måndagskvällen kom kommunfullmäktige till slut fram till hur ringvägen ska dras. De stora vinnarna i omröstningen blev Sverigedemokraterna som fick sin vilja igenom på alla tre delar.

delningar

Många trodde att beskedet om ringvägens dragning skulle komma under Kommunfullmäktige redan i september. Så blev det inte. Men under måndagskvällen togs till slut ett beslut. Det var tydligt att till och med politikerna var trötta på debatten och ville komma till ett beslut för att komma vidare i processen. Flera av partiledarna höll korta tal.

– Nu röstar vi och ser till att bygga den där ringvägen, sa Moderaternas Mikael Rubin från talarstolen.

Miljöpartiet och Söderslättspartiet var de enda partierna som inte ville se någon ringväg i Trelleborg.

Vid 19:20 togs till slut det historiska beslutet om vilken dragning som kommer att dras. De största vinnarna i omröstningen blev Sverigedemokraterna som fick igenom alla sina önskemål om dragningen.

Det innebär att vägen kommer först att dras norr om järnvägen och längst med den samma. Sedan viker den av från järnvägen norr om Rättspsyk, rundar densamma och löper längs koloniområdets östra sida. Delen av ringvägen som är närmast hamnen kommer att gå längst den befintliga järnvägen och passera över Nyhemsparken. Väg 9 och Östra Förstadsgatan kommer korsas på broar, parallella med järnvägsbroarna.

  Kommunfullmäktige beslutade att alternativet som i bilden beskrivs som N2 (orange linje i norr), D (lila i öst) och 3 (grön i syd). 

Även om flera partier inte fick igenom sina huvudförslag så sade de att man kommer arbeta för att kommunfullmäktiges förslag också ska bli verklighet. Samtidigt är det osäkert om vi i slutändan kommer att få exakt den här dragningen. Beslutet som togs ska föreslås i samtal med Trafikverket om Länstyrelsen, men flera partier reserverar sig för att ändringar kan ske.

– Vi får tolka det här som en huvudinriktning som vi ska jobba vidare efter. Det kan komma förutsättningar som gör att vi tvingas ändra sträckningen längre fram, sa Liberalernas Henrik Silfverstolpe under debatten om att-satserna till förslaget.

Förhoppningen är att ringvägen ska kunna tas i bruk senast den 1 januari 2026.

Relaterade artiklar