Kim Walls mamma: ”Kommer finnas kvar hos oss för alltid”

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Ingrid Wall sommarpratar om sorgen och kärleken till dottern.

delningar

Det var natten den 11 augusti som Kim Walls mamma, Ingrid Wall väcktes av att telefonen ringde. Kim Walls pojkvän berättade att Kim var försvunnen och att han letat hela natten. 

Idag exakt ett år sedan hon försvann sommarpratar Ingrid Wall i P1. Sommarpratet fokuserar på den djupa sorg familjen genomlidit men också kärleken de mött. 

– Det finns ingen manual för föräldrar vars barn blivit brutalt mördade, säger Ingrid Wall i radioprogrammet

Kim Wall försvann ombord på en ubåt i Öresund i samband med ett journalistiskt uppdrag och in i det sista höll föräldrarna sista hoppet uppe om att dottern skulle vara vid liv. Vid 17-tiden ringer två poliser på dörren och berättar att Peter Madsen uppget att Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten i samband med att hon fick en lucka i huvudet. 

– Hon mer eller mindre bodde i sin stora svarta resväska. En fast punkt fanns, en som aldrig förändrades, flickrummet hemma hos oss. Det står likadant i dag som när flyttade hemifrån för tio år sedan. Hon ville ha det så, en hemmabas, ett ställe dit hon kunde återvända när som helst, säger Ingrid Wall i Sommar i P1 och fortsätter: 

– Av en slump hade hon glömt tandborsten i min tandborstmugg när hon dagen innan sov över i sitt gamla flickrum, den fick polisen med sig i en plastpåse, säger Ingrid Wall.

Månaderna som följer står det allt mer klart att Kim Wall inte dött av någon olycka – utan att hon blivit mördad. Sammanlagt tar det 111 dagar innan polisen och dykarna hittar alla delar av hennes kropp. I sommarpratet beskriver Kim Walls mamma även familjens tacksamhet till dykarna, de danska poliserna och svenska hundförare som gav sitt yttersta för att hitta kroppen. 

– Otaliga gånger under det här året har vi fått frågan hur vi orkar. Svaret är enkelt. Det finns inget alternativ. Vi måste orka. Skulle vi ge efter har ondskan segrat ännu en gång, säger hon.

I sommarpratet hyllar mamman även Kim Walls arbete – som till stor del gick ut på att skildra utsatta och osynliggjorda människor och deras berättelser. 

– Vår uppgift nu och så länge vi lever är att hålla Kims namn högt. Vi hoppas och tror att hon ska bli en förebild för andra kvinnor och för andra journalister. Kim kommer göra skillnad, långt, långt efter att hon kliver ombord på den hemmagjorda ubåten för att aldrig komma tillbaka, säger Ingrid Wall i programmet. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar