Laddar

Kärleken till fotbollen ska ta Gylle till nya höjder

För första gången sedan 80-talet ska Gylle AIF starta en ungdomsverksamhet. Något som kändes som en omöjlighet för bara ett år sedan. Då bestod klubben nämligen av bara fyra spelare.

delningar

Under 2018 kommer 24Trelleborg att besöka alla klubbar i Trelleborg för ett reportage om deras klubb och verksamhet. På resan kommer vi lära oss om plantskolorna till TFF, om deras vardag och utmaningen. I den första delen pratar vi med Gylle AIF. 

För ett år sedan såg det ut som att den klassiska klubben Gylle AIF skulle behöva lägga ner sin verksamhet. Föreningen hade bara fyra spelare. Ett faktum som skar i hjärtat på eldsjälarna Henrik Harletun och Ingemar Olsson. Klubben som då fyllde 70 år var värt ett bättre öde ansåg dem, och började direkt att jobba hårt för att rädda Gylle.

– Vi tog kontakt med många spelare, bland annat med hjälp av min son Kevin. Helt plötsligt var vi 35 stycken på träningen och kunde spela säsongen. Det slutade med att vi gick upp en division, säger Henrik Harletun.

I år har klubben både ett A-lag och ett B-lag. Men klubben satsar nu ännu hårdare. Nu ska man för första gången sedan 1980 starta en ungdomsverksamhet.

 

För ett år sedan hade Gylle AIF bara fyra spelare. Idag har man både ett A-lag och ett B-lag.

Varför är det så viktigt att just Gylle finns kvar som klubb? – För många är det kanske inte så viktigt egentligen, men alla kan inte spela i Trelleborgs FF eller FC Trelleborg. Det finns ungdomar som vill spela fotboll bara för att det är kul. Vi har ingen elitsatsning för ungdomar. Här ska man kunna spela fotboll och vill man sedan satsa hårdare så kommer vi inte stoppa någon från att gå vidare till en annan klubb, säger Henrik Harletun och fortsätter.

– Jag har själv haft barn i många klubbar i Trelleborg. Klubbarna säger att man inte toppar lag och att de inte har någon elitsatsning för barn. Men när det står 2-2 i en match så går man ifrån den tanken och gör allt för att vinna. I Gylle tänker vi inte så. Vi konkurrerar inte med andra klubbar, vi konkurrerar i stället med TV-skärmarna. Vi finns till för att alla ska kunna få spela fotboll istället för att sitta framför datorn eller TV:en.

Den 30 januari kommer man att ha en inskrivning för barn och ungdomar. Förhoppningen är att kunna starta minst ett ungdomslag under året.

– Här är alla välkomna oavsett bakgrund, kunskap eller hur bra de är. Vi vill ha spelare som kommer hit för att dem tycker det är roligt. Skulle vi inte få tillräckligt med deltagare så ger vi inte upp. Då försöker vi bara en gång till, säger han.

 

Glädjen ska genomsyra allt i Gylle.

Även om det är kärleken till fotbollen som står i centrum, så har klubben stora visioner. Framför allt för A-laget. I år satsar man på att nå en kvalplats i division 6 och sedan ska man bara fortsätta.

– Jag vet inte om vi ska prata om något slutmål. Men vi har stora planer, det kan jag säga. Om det går vägen får vi se. Det handlar inte bara om vad som sker på planen, utan om ledning och allt runt omkring också. Men vi vill uppåt, säger Henrik Harletun och slår samtidigt fast att kärnan alltid kommer vara kvar.

– Vi gör den här satsningen, men vi kommer inte att betala en enda spelare. Alla som spelar för Gylle ska göra det för man tycker att det är roligt. Det är vårt sätt att jobba.

Det återstår att se om klubbens filosofi blir ett recept för en framgångsrik era för Gylle AIF.

Relaterade artiklar