Laddar

Hotellgästen blev framgångsrik hotellägare: ”Tänker utanför boxen”

Det finns olika sätt att nå sina drömmar. Katarina Ivholt tog sig an ett konkursdrabbat hotell, utan erfarenhet av hotellbranschen, och lyckades vända Dannegården. "Du måste kunna jobba 24 timmar om dygnet" säger hon till 24Trelleborg.

delningar

SERIE. 24Trelleborg kommer att uppmärksamma och lyfta fram några av Trelleborgs starka, framgångsrika kvinnor. Intervjun med Katarina Ivholt på Kvinnodagen är DEL 1 av 5.

Drömmen om att driva ett eget hotell hade Katarina Ivholt redan under gymnasietiden. Det skulle komma att dröja några decennier innan drömmen besannades, när hon tog över Hotell Dannegården i Trelleborg.

Villan från 1910-talet har länge varit ett hotell, men det var ett slitet sådant när Katarina och hennes man tog över. Några år senare har allting vänt och hotellet är idag en populär mötesplats i staden. Omarbetningen har skett av två personer utan erfarenhet av hotellägande, och kanske är det just hemligheten bakom framgången.

– Hotellet har varit konkursdrabbat flera gånger tidigare. När vi tog över det för tre och ett halvt år sedan hade vi ingen erfarenhet av att driva hotell. Jag har istället varit gäst på hotell i över 30 år, säger Katarina Ivholt.

Hotellnätterna samlade hon som resenär för affärsresor inom designbranschen. Alla otaliga nätter på hotell har skapat tusentals idéer som nu har komprimerats in till hotellet på Strandgatan i Trelleborg.

 Det är roligt att kunna plocka från de stora hotellen och de små familjära. Det gör att jag kan sätta min prägel hotellet och på hur man som gäst vill bli bemött. När jag ser god service på mina resor så tar jag med mig det hem till vår personal och utvecklar det här.

 

Idag är Dannegården en populär restaurang, konferenscenter och hotell. Det har även blivit det självklara valet för Svenska fotbollsförbundet. Det var bland annat här U21-landslaget sov efter att de säkrade EM-platsen i höstas. Med andra ord en helt ny framgångssaga för det gamla hotellet.

Vad är det som gör att du lyckades med hotellet när andra misslyckades? – Därför jag tänker utanför boxen. Jag hade ingen kunskap om hotellbranschen, men jag hade kunskap av att bygga varumärke. Jag visste direkt hur jag ville förändra hotellet. Jag har varit här som gäst tidigare och tyckte att det var ett riktigt tradigt hotell. Det är ett coolt ställe som man vill vara på. Vi skapade en målbild och sedan strävade vi mot den.

Katarina Ivholt vet vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Bilden hon målar upp för att lyckas är hård och lång. Det krävs ett fullt engagemang, annars kommer man ingenstans.

För det första måste du ha en idé som du tror på. Sedan måste du tycka det är kul att jobba. Du måste kunna jobba 24 timmar och dygnet, och då menar jag verkligen 24 timmar om dygnet. Man kan aldrig tro att någon annan kan göra ditt resultat. Du kan inte skylla på kommunen, kunder eller någonting, det är bara upp till dig själv. Du måste också ha rätt personal runt omkring dig. De ska tänka på samma sätt som du gör.

 

Trots framgången fortsätter Ivholt och Dannegården att blicka framåt. Nu vill man inte bara ha konferensgäster. Man vill även i större mån få in Trelleborgarna att testa det svenska och italienska köket i hotellets restaurang, Strandvägen32.

– Vi vill hela tiden utveckla hotellet. Målet är att bli en mötesplats för Trelleborgarna, så jag hoppas att fler vill komma hit, säger Katarina Ivholt.

Relaterade artiklar