Högsta elpriserna på tio år – här är anledningen

Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft. Foto: Pixabay/Jämtkraft.

Junipriset på el var det högsta på ett decennium.

delningar

I juni låg elpriset på 45 öre per kWh. Det är det högsta priset för en junimånad på tio år och betydligt högre än snittpriset förra året på 30 öre per kWh. 

– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra väder betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft.

En kall och torr vinter i kombination med en varm och torr vår och fortsatt torka i sommar har rejält minskat nivåerna i vattenkraftverkens magasin.

Kostnaden för en medelstor villa med rörligt elpris, som betalade runt 600 kronor för sin el i juni förra året, kan i år få betala över tusenlappen för samma månad. För helåret 2018 kan räkningen bli upp till 7000 kronor högre än 2017 och för en industrianläggning handlar det om miljonbelopp.

Nasdaq tror man att elpriserna kommer att falla kommande år. Jämtkraft tror istället att priserna kommer att stiga.

– Jag tror att uppgången blir ännu större. Framåt 2025 kan elpriset bli närmare 42 öre/kWh på den nordiska elbörsen, säger Arne Bergvik.

Att vädret påverkar elpriset är en given faktor, men Bergvik förklarar att även många faktorer påverkar.

– På längre sikt är det andra faktorer än vädret som driver upp priserna. Den nordiska elmarknaden är sammankopplad med Europa där elpriset sätts av kol- och gaskraftverk. Det gör att de svenska och europeiska elpriserna påverkas av priset på kol och fossilgas, råvaror som handlas på världsmarknaden där aptiten ökar. Jag tror att elproduktionen kommer bli betydligt dyrare framöver, fortsätter Arne Bergvik.

Samtidigt i Europa så utvecklas elmarknaden till att bli mer importberoende, enligt Jämtkraft. Tyskland stänger kärnkraftverk och blir mer beroende av fossila bränslen, trots en stark utbyggnad av förnyelsebar energi som vind- och solkraft.

Storbritannien har sedan några år en skatt på koldioxidutsläpp vilket har gjort landet mindre beroende av kol, men samtidigt mer beroende av fossilgas.

I framtiden kommer dock konsumenternas möjligheter att påverka sina elkostnader att öka, enligt Bergvik.

Ramverket för framtidens energimarknad hamras just nu fram i EU med målet att konsumenterna ska bli mer aktiva. Elkonsumtionen ska bli smartare och möjligheterna att sälja, lagra och producera egen el ska bli fler.

– För att klara energiomställningen och nå utsläppsmålen behöver vi förändra sättet på vilket vi konsumerar energi. Och när elpriserna stiger samtidigt som digitala tjänster och egen produktion blir billigare, så är jag övertygad om att fler kommer göra just det, avslutar Bergvik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar