Laddar

Hobbybryggeriet blev en succé: ”För oss är det ett hantverk”

Långt utanför staden finns en liten gammaldags bryggerilokal. Här finns företaget som inte drömmer om att bli stora. De drömmer istället om att alltid ha kvar kärleken till att brygga öl.

delningar

Niklas Juul och Magnus Servin gjorde det som många drömmer om. Det startade ett eget mikrobryggeri hemma i en villa i Hönsinge. Företaget började som ett hobbyprojekt med fullt av kastruller i köket och med en nyfikenhet och experimentell anda. Sedan fann de sin passion och insåg att de var väldigt duktiga på det.

–  Vi funderade på om det går att göra egen öl själv och samtidigt få det att smaka gott. Det blev en öl som var långt över förväntan när vi startade, säger grundaren och delägaren Magnus Servin.

Sedan dess har Hönsinge Hantwerksbryggeri utvecklats och såväl familjens kök som garage blivit för små. 2014 flyttade de till en lantlig lokal i Jordberga. Här fortsätter vännerna att experimentera och utveckla ölsmaken. Ölen ska kännetecknas av hantverk, och närhet till produkten. Ett bevis på det är Mick Daly som sitter skriver nummer på varje etikett för hand. Trots att man fyllde nästan 35 000 flaskor förra året.

  – För oss är det ett hantverk. Det är inte bara att massproducera öl. Varje ölbryggning är lite annorlunda, med sina utmaningar. Sedan är det vi som levererar och vi som ofta står framför kunden och också serverar. Det gör att jag kan stå framför kunden och säga jag är stolt över min produkt. Sedan kan vi också få en direkt feedback, säger Mick Daly i en paus av skrivandet.

Steget till att brygga öl kommer från nyfikenhet och passion. Samtliga har andra jobb och brygger ölen vid sidan om. Grundaren Niklas Juul jobbar med motorstyrning och elektricitet. Magnus jobbar med webbutveckling, och Mick jobbar inom restaurangbranschen men har ingenjörsbakgrund. Trots det är inte målet att sluta jobba och satsa helt på ölen.

– För min del är det kontrasten som lockar. Jag kan sitta på en kontor hela dagen, sedan kan jag komma hem, ta på sig skitiga kläder och åka hit och leka. Den kontrasten tycker jag är så skönt. Vissa går ut och springer en runda. Jag går hit och brygger öl, säger Magnus Servin.

 

Vad är det som har gjort er framgångsrika? – Vi är det enda mikrobryggeriet här i Trelleborg. Vi har ett starkt fäste i Trelleborg. Det är den lokala förankringen tillsammans med att folk tycker det är gott och kommer tillbaka igen. Det tror jag är en del av förklaringen.

Företaget arbetar inte med några ett års planer eller fem års planer. Man vill inte tala så mycket om framtiden. Killarna vill hellre fokusera på att ha roligt, och att aldrig glömma glädjen i att brygga egen öl.

Vi har ingen dröm om att bli gigantiskt stora. Vi ska istället göra bra öl. Vi häller hellre ut ölen, än att sälja en dålig öl och tjäna några kronor på det, säger Magnus Servin.

Vet du ett företag i Trelleborg som sticker ut och med en intressant story att berätta? Maila oss på redaktionen@24trelleborg.se

Hönsinge Hanwerksbryggeri Antal anställda: 3 Grundades: 2012 Affärsidé: Vi brygger öl för vanliga människor, för människor som efterfrågar öl utöver det vanliga.

Relaterade artiklar