Laddar

Hedersuppdraget är en win-win situation för både elever och Luciakandidater

Tidigare år har Trelleborgs Luciakandidater stylats av stadens salonger. I år får förstaårseleverna på frisörprogrammet på Söderslättsgymnasiet det ärofyllda uppdraget.

delningar

Under fredagskvällen koras Trelleborgs 76:e Lucia. Hon kommer tillsammans med tärnorna att åka på cirka 30 uppdrag framöver, varav en är i tyska Lübeck.

Tidigare år har kandidaterna stylats av olika salonger i Trelleborg. Men i år har arrangören Lions hittat ett annat upplägg. I år får förstaårseleverna på frisörprogrammet på Söderslättsgymnasiet uppdraget att stå för stylingen.

– Det är väldigt kul och lärorikt att göra det här. På skolan jobbar vi mest med dockor, så det är väldigt kul att jobba med riktiga människor, säger Julia Sjunnesson som är en av eleverna på frisörprogrammet.

I salongen stylar eleverna Luciakandidaterna och det är mycket skratt och glädje bland eleverna.

– En viktig del med frisöryrket är att kunna prata med kunderna, så jag tycker det är jätteviktigt att vi kan träna på det här. Jag tror vi utvecklas mycket på det, säger Elisabeth Annagnosti som är en av frisörstudenterna.

 

Från Lions sida är man mycket glada över det nya samarbetet med eleverna, och öppnar för att det kan bli en ny tradition.

– Jag tycker det är jättehärligt, framför allt med tanke på att alla kandidaterna läser här på Söderslättsgymnasiet. Vi är glada för alla typer av samarbeten och det här är ett jättefint sådant. Jag undrar bara varför vi inte kom på det tidigare, säger Brittmarie Lindquist som är ansvarig för Lucia hos Lions Trelleborg.

– Det här är en win-win situation för alla parter. För oss är det ett riktigt uppdrag för våra elever som de lär sig väldigt mycket på, fyller Susanne Halldén på Söderslättsgymnasiet i.

Vem som blir årets lucia avgörs i St Nicolai kyrka runt klockan sex på fredagskvällen. Där kommer fjolårets Lucia Amanda Larsson att kröna 2017 års Lucia tillsammans med Jonas Fredholm. Efter det väntar bråda dagar för flickorna med många uppträdanden.

– Det kommer bli en jättestor upplevelse för flickorna. Vi kämpar för att den här traditionen ska leva vidare eftersom det sprider så mycket glädje. När vi kommer till exempelvis ålderdomshemmet så tycker alla att det är så roligt. Det är viktigt att vi kan bevara Lucia, säger Brittmarie Lindquist.

 

Relaterade artiklar