Här är spärrarna som hindrar oss från att byta bostad

Foto: Mostphotos/Angel Nieto.

"Nästan varannan svensk tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året", enligt en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

delningar

Bostadsmarknaden diskuteras och analyseras flitigt. Inte minst den senaste tiden då skärpta amorteringskrav införts och prisutvecklingen stannat av i stora delar av landet.

Trots förändringar på bostadsmarknaden är många svenskar fortfarande flyttsugna och planerar att byta bostad det närmaste året.

Enligt svenskarna är det största hindret att priset på bostäder är för dyrt, följt av dåligt utbud och kravet på kontantinsats. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning.

Många som vill flytta hindras av att det är för dyrt. Det uppger närmare en tredjedel av svenska folket. Åldersgruppen 18 till 29 år är dock de som har det tuffast på bostadsmarknaden. Bland dem uppger var femte respondent att kravet på kontantinsats hindrar dem från att köpa bostad och 13 procent svarar att de inte får något lån av banken.

Motsvarande siffra i åldern 40 till 49 år är endast fyra respektive fem procent.  

– Det skärpta amorteringskravet och bankernas kreditåtstramningar har gjort det mer komplicerat att byta bostad. Det leder i sin tur till en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden samtidigt som det utesluter flera grupper att ens komma in på den. Tyvärr ser vi att detta slår hårdast mot förstagångsköpare, men även personer som ligger i skilsmässa och barnfamiljer som behöver större boende, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Bobarometern visar också att nästan varannan svensk tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året. Dock spår nära var tredje en blygsam ökning med 1 till 5 procent.

Var fjärde svensk tror att bostadspriserna kommer att sjunka, medan mer än var tionde procent tror att de kommer att förbli oförändrade det närmsta året.

– Vi har sett negativa effekter av en reglerad bostadsmarknad, men människors oro och ovisshet har också sin inverkan. Just nu råder en ovisshet om vad som kommer att hända på bostadsmarknaden, exempelvis i form av en utdragen regeringsbildning och kommande räntehöjningar. Och sådana faktorer påverkar givetvis svenskarnas syn på prisutveckling och hur de agerar i sina bostadsbyten, säger Petra Wester.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar