Laddar

Han driver Trelleborgs gratis marathon: ”Målgång firas med lättöl och sill”

Fredrik Davidsson arrangerar Sydkustens Marathon. Ett lopp mellan Falsterbo och Smygehuk som är helt gratis för deltagaren. "Jag tycker är viktigt att man gör saker för att lyfta Trelleborg" säger Fredrik Davidsson.

delningar

För snart tre år sedan insåg Fredrik Davidsson att det var möjligt att starta ett marathonlopp mellan Falsterbo fyr och Smygehuk. Som företagare och far ville han inte lägga ner för mycket tid på att arrangera ett lopp, med krav på tidtagning och bajamajor. Det blev istället ett helt gratis marathonlopp vid namn Sydkustens Marathon. Det är ett lopp där ett 20-tal Trelleborgare varje år springer de 42 kilometrarna tillsammans.

Det finns inga krav från arrangörens sida på att deltagaren måste springa hela loppet. Det går alldeles utmärkt att hoppa på precis när man vill.

Vill man inte springa ett helt marathon går det bra att hoppa på i Trelleborg, med 14 kilometer kvar eller i Gislöv där det bara är åtta. Det är bara roligt om fler vill följa med längst vägen, säger Fredrik Davidsson.

På påskdagen den 16 april går loppet av stapeln för tredje gången. Loppet går till stora delar på sandstranden och på stigar längst vattnet. En väldigt vacker bana enligt Davidsson. Men målet är inte och kommer aldrig att vara att skapa ett kommersiellt evenemang av löprundan. Istället vill man fortsätta med loppet för de som bara älskar att löpa.

Marathonlopp i Athen eller Berlin skapar ett enormt adrenalin vid starten. Det här är mer ett kul sätt att umgås med hjälp av löpningen. Här kommer man tillbaka till glädjen för att löpa och det är enormt roligt att springa tillsammans. Det ska vara gratis och man ska göra det för glädjen, säger Fredrik Davidsson och fortsätter:

– Jag tycker är viktigt att man gör saker för att lyfta Trelleborg. Det här är ett väldigt litet arbete för mig personligen men det ger tillbaka lite till staden.

För att alla ska få med sitt ett minne hem har Fredrik Davisson skapat medaljer till de som går i mål. Men annars har man en egen tradition vid målgång. Deltagarna går till fiskerökeriet och äter sill och dricker lättöl.

Hur gott smakar lättöl och sill efter 42 kilometers löpning? – Det smakar riktigt gott. Varje år beställer jag tre alkoholfria öl. Den sista milen är det dem jag har i tankarna, säger Fredrik Davidsson med ett skratt.

Relaterade artiklar