Laddar

Gymnasieelever och femteklassare i samarbete – ska ge ut en bok

Uppdraget är noveller och temat är Trelleborgstrakten. Resten är öppet för tolkning. "Det ska bli spännande", säger Eva Chelbat.

delningar

Under hösten inleddes novellprojektet där en femteklass på Bäckaskolan och en specialklass på Söderslättsgymnasiet tillsammans ska släppa en bok.

Det gemensamma temat för novellerna är Trelleborgstrakten och boken kommer att finnas tillgänglig både i digital och i tryckt form.

Projektet ska lära eleverna om hela bokprocessen, från ax till limpa.

– Det är verklighetsnära lärande. Det är inte bara att skriva, det är lite andra bitar innan böcker blir tryckta, berättar Eva Chelbat, rekryteringskoordinator på Bildningsförvaltningen.

Lite drygt 30 elever i femman och tio till tolv i gymnasieklassen kommer stå för en novell vardera. Den färdiga boken har deadline i slutet av april.

– Sedan ska vi ha ett releaseparty med böcker som de kan signera. De ska träffas i grupper för att prata om omslaget, hur det ska se ut och varför, berättar Eva.

Boken produceras genom projektet Raka vägen, med medel från Europeiska socialfonden. Projektet har som syfte att skapa en samverkan mellan näringsliv och skola för att öka nyfikenheten och förståelsen för olika yrken.

Projektet är mycket uppskattat hos eleverna, menar Eva.

– De vill bara ha mer och mer av sådana här verklighetsnära uppgifter. De tycker att det är jätteroligt när det är på riktigt, säger hon.

Författaren Fredrik Hansson, som skrivit boken Osynlig makt, har träffat eleverna för att ge råd och berätta om författaryrket.

– Fredrik pratade om hur han gör, vad han tänker på och vilka svårigheterna han har haft. Han gav en massa tips och idéer vilket var jättegivande, säger Eva som nu är mycket spänd på att få ta del av elevernas alla berättelser.

– Ja, det ska bli jätteskoj, jag har inte läst någon novell än. Det ska bli spännande att se hur de använt sig av kriterierna och tolkat dem. Det ska utspela sig i Trelleborg men det kan vara fantasy eller gud vet vad.

Relaterade artiklar