Laddar

Gabriel slåss om en OS-plats: ”Triggas av konkurrensen”

För att nå OS kan han behöva konkurrera ut Sveriges bästa konståkare. Trots det har 15-årige Gabriel Folkesson från Trelleborg en stor chans att nå dit. "Om fyra år kan jag konkurrera med Majorov", säger Gabriel Folkesson.

delningar

Under fem veckor kommer vi möta fem trelleborgare som drömmer om att delta i de Olympiska Spelen. Vissa står nära att komma med, för andra är det en lång väg kvar att vandra. Det här är serien ”Drömmen om OS”. Intervjun med Gabriel Folkesson är Del 5 av 5. 

Gabriel Folkesson är ett av Trelleborgs största hopp inför Vinter OS 2022. Trots att han bara är 15 gammal ses han som en av de största svenska talangerna inom konståkningen. Möjligheten att hitta till sporten kan han tacka en dagiskamrat.

– Det var en på mitt dagis som började åka skridskor, jag tyckte det lät jättekul så började jag åka och hittade konståkningen. Eftersom det krockade med simträning började jag i Malmö, men efter några år insåg jag att det var sporten jag ville satsa på. Så då ville jag börja tävla här hemma i Trelleborg.

Nu har tio år gått sedan de första skären. Gabriel Folkesson har flera tunga titlar på meritlistan och satsar nu för att ta en plats i de Olympiska spelen.

 

Samtidigt kommer han från en skadedrabbad vår, som bland annat innebar att han missade JVM. Det är också skadorna som är det stora hotet mot hans medverkan menar han. Talangen finns där och även alla förutsättningar i såväl Trelleborg som i det svenska landslaget.

– Just nu är det Alexander Majorov och några av oss juniorer som slåss om OS-platserna. Jag hade kunnat satsa mot 2018, men det är inte så troligt att jag skulle kunna konkurrera ut Majorov än. Men om fyra år tror jag att det är möjligt.

Triggas du av konkurrenssituationen? – Ja, det tror jag att alla gör. Vi tjänar alla på konkurrensen, det tvingar oss till att bli bättre.

 

Har du någon målbild av hur ditt OS-program ska se ut? – Jag vill genomföra ett program som är roligt både för mig och publiken. Sedan är drömmen så klart att göra det felfritt. Jag hoppas också på att kunna lägga in några kvadruplar.

Många som vill till OS åker dit för att de vill komma hem med medalj eller till och med guldet. Även för Gabriel Folkesson är det drömmen, men det viktigaste är inte medaljen utan prestationen.

Ett OS guld hade varit fruktansvärt roligt och det hade verkligen lyft svensk konståkning. Men om jag kommer till OS är det viktigaste är lyckas med det jag själv kan, gör jag det kommer jag vara nöjd. Det spelar mindre roll om jag kommer näst sist eller först.

– Det enda jag kan kräva av mig är att jag gör mig bästa och presterar på max utifrån vad jag kan.

Att fokuset inte i första hand är att vinna utan att prestera sitt allra bästa visar sig ännu tydligare när vi i slutet av intervjun ska tala om meriter. När vi hamnar på antalet SM-guld på ungdomssidan börjar Folkesson tänka innan han tvingas agera.

– Mamma, hur många SM-guld har egentligen, ropar han till sin mor som sitter en bit bort.

Efter lite dividerande kommer vi fram till att det landade i två guld men fyra medaljer. Jag inser snabbt att de fysiska medaljerna inte betyder allt i världen, det är prestationerna på isen, bakom dem som är viktigast i hans ögon.

Nu återstår bara att se hur långt prestationen räcker, men gör han sitt bästa så tror många att det kan räcka hela vägen till Peking 2022. 

Gabriel Folkesson Sport: Konståkning Ålder: 15 Från: Trelleborg Mål: Deltagande i Vinter OS 2022 i Peking och OS 2026. Meriter: Tre guld i nordiska Ungdomsmästerskapen och två SM-guld på ungdomssidan.