Laddar

Fortsatta oroligheter på biblioteket: ”Oacceptabelt”

Polisen har ökat sin synlighet runt biblioteket och avhyst ungdomsgänget som befunnit sig där.

delningar

Efter de uppmärksammade problemen på biblioteket i Trelleborg har polisen ökat sin närvaro runt både biblioteket och Stadsparken. Så sent som i tisdags var polisen på plats och avhyste det ungdomsgäng som stört ordningen de senaste veckorna.

– Det rör sig om ungdomar från 13 till 20 år gamla. De är inne och stör för de som vill läsa eller bara vara på biblioteket. Det är inte personer som är kända för annan kriminalitet, det är mest sysslolösa, säger polisen Mate Mester  polisassistent i yttre befäl.

Tidigare år har ungdomsgäng befunnit sig inne på Trelleborgs centralstation, men i år är det alltså biblioteket som är det nya tillhållet. Polisen menar att det är tillgången till wifi som lockar.

– Det är wifi som är intressant för dem. Kanske borde man lösenordsskydda så att personalen får ge ut lösenordet till de som vill ha det. Då har man nog kommit en bra bit, men samtidigt är frågan vart de tar vägen sen, säger Mate Mester.

Enligt vittnesuppgifter till 24Trelleborg har ungdomarna betett sig illa mot de väktare som finns på platsen, men de har varit respektfulla när polisen kommit till platsen.

– De gånger som jag varit i tjänst där har de lyssnat när de har blivit tillsagda att lämna. Men de brukar komma tillbaka. Det är ett känt problem och utifrån de resurser vi har försöker vi har tillsyn så ofta som möjligt.

Kommunen har tillsammans med polisen kommit fram till en åtgärdsplan för att lösa problemen. Den innefattar bland annat att ordningsvakter kan sättas in på biblioteket. Fram till dess kommer polisen att vara mycket på platsen för att upprättahålla ordningen.

– Det är oacceptabelt att de tar vårt bibliotek och stör på det här sättet. Det ska vara en trygg plats för den som vill vara där. Tyvärr är det ett dilemma som finns i många städer i dag. Min rekommendation är att om det är stökigt, ring oss. Ring hellre än gång för mycket än en för lite, säger förundersökningsledare Anders Oxelbrand.

 

Relaterade artiklar