Forskning: Mer snusk i mäns skägg än på hundar

"Baserat på dessa resultat kan hundar anses vara rena jämfört med skäggiga män", säger forskaren Andreas Gutzeit till Dailymail.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Forskare på Hirslandenkliniken i Schweiz har gjort en studie för att ta reda på hur enkelt det var att sprida bakterier mellan hundar och människor.

Grundtanken var att man skulle undersöka hur enkelt hundar sprider bakterier till människor, men studien fick en oväntad vinkel då det visade sig att människor, mer specifikt män med skägg, bär många fler bakterier än vad hundar gör.

Samtliga män med skägg som forskarna tog prover på hade bakterier i skägget – hälften av dem rent hälsofarliga.

Samtidigt hade bara 23 av de 30 hundarna höga halter av bakterier i pälsen. Övriga hundar hade "medelhöga" halter av bakterier.

– Baserat på dessa resultat, kan hundar anses vara rena jämfört med skäggiga män, säger Andreas Gutzeit, professor på Hirslandenkliniken till Dailymail.

Även efter att skannern rengjorts med desinfektionsmedel, hittade man färre bakterier efter hundarnas test jämfört med de skäggiga männen.

Studien bör dock kanske tas med en nypa salt, då det endast var 18 män och 30 hundar som deltog i studien.

– Jag tror att det finns en möjlighet att man kan hitta alla sorters äckliga saker om man tog prover på människors hår och händer och undersökte dem. Jag tror inte att skägg i sig är ohygieniska, säger Keith Flett, grundare av Beard Liberation Front till Dailymail.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar